27.10.2008 18:59

На всяка църква никнат по няколко джамии

Видян 1554 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Броят на новопостроените джамии в страната се е увеличил многократно през последните години и превишава в пъти повече изградените за същия период православни храмове. Това стана ясно след разговор на 19` с председателя на Комисията по правата на човека и вероизповеданията към НС Огнян Герджиков. По думите му средствата за консервацията на православните храмове се събират главно от дарения на родолюбиви българи, докато държавата не отделя почти никакви пари за тази дейност. Финансирането на джамиите зависело от отделните мюсюлманските общини, докато държавата спомагала за консервацията само на исторически значими храмове.
„Не по-малки от 1 500 джамии са направени в България през последните 15 години“, съобщи пред Нова ТВ столичният градоначалник Бойко Борисов. Бройката обаче бе определена като нереалистично голяма от Огнян Герджиков. Според Борисов етническата толерантност у нас е минала всякакви граници. „От къде толкова пари“, интересува се кметът, който стигна до извода, че ДПС може да предизвика етнически конфликт, ако не участва във властта.
Пред 19` Павел Чернев, също от ресорната комисия обясни, че липсва точна статистика за количеството на новопоявилите се джамии. „Около 1 500 са случаите през последните две-три години, в които средства са отделяни за консервацията на джамии или построяването на нови такива“, посочи Чернев. Според него ислямски фондации стоят зад финансовото обезпечаване на мюсюлманските храмове. „Не искам да звуча параноично, но има кръгове в Турция, които субсидират мюсюлманските религиозни общини в България“, коментира депутатът дали под паравана на мюсюлманството не се развива и ислямски фундаментализъм в страната.


 



 
 
 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

козирог