Свързани новини

16.09.2010 16:42

Застрахователни измами за 100 милиона на година у нас

Видян 1934 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Застрахователни измами на стойност между 50 млн. и 100 млн. лева се правят у нас годишно, заяви Юрий Тодоров, председател на Асоциацията за застрахователна сигурност. Той уточни, че точно изследване не е правено и данните са приблизителни. Само от измами в автомобилното застраховане загубите са между 30 млн. и 70 млн. лева. Той разказа и фрапиращи случаи за опити да се направят измами с пътни произшествия или кражби на коли.


„В компаниите хората са срещали случаи, при които автомобил се връзва с въже за бънджи за дърво, за да бъде ударен по определен начин и да се постигнат определени щети. Също така използване на пътно-транспортни произшествия за допълнителна изгода. Много често се случва чрез допълнително увреждане и подмяна на детайли. Имам си стар фар, удрям се, той не се е счупил, свалям го, слагам нов и продължавам. Фар на мерцедес от нов клас струва около 2000 лв. Фиктивните кражби с последващо укриване и прехвърляне зад граница, използване като двойник на друг автомобил, който е пострадал, прехвърляне на данните от части и други в пострадалия автомобил или пък разкомплектоване. Фиктивните кражби с последващо намиране са много интересна категория. Крадат ви колата, изчезва, след три дни се обажда овчар - имали сме доста такива случаи - и казва, че колата е намерена в една горичка. Напълно разкомплектована. Целта може да е най-различна. Може да е да се отървете от автомобила. Но имаме и случаи в практиката, когато си искат обратно автомобила, защото той не е разкомплактован много. И след като се върне, се изплащат 60 процента, а всички части, които предварително са свалени от автомобила, се слагат обратно”, разказа Тодоров.


В повече от 37 на сто от случаите българските застрахователи са платили щетите. В други 30 на сто пък са отказали обезщетения. В останалите случаи или се плаща частично обезщетение, или се завежда съдебен иск.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

овен

Днешният ден ви носи енергия за нови начинания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днешният ден ви носи енергия за нови начинания.