15.09.2010 17:24

Първи сме в ЕС по нови молове

Видян 1881 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Докато повечето пазари на търговски площи в Европа отчитат логично забавяне вследствие на многобройните отменени проекти в сектора поради кризата, българският пазар продължава да расте с бързи темпове.


Страната ни се нарежда на първо място в ЕС и на второ в Европа по обем на завършени нови търговски площи през първото полугодие на 2010 г., сочи доклад.


България се откроява от целия регион с най-голямо увеличение на инвентара през периода, когато новите площи са отчели ръст на годишна база от 90%. За сравнение данните в Босна, Румъния, Сърбия, Хърватия, Словакия и Словения са между 5 и 10%.


Обемът от нови площи на нашия пазар, който се дължи на големия брой проекти, започнати непосредствено преди кризата, отстъпва единствено пред този в Русия, която добави близо 430 000 кв. м нови площи към своя инвентар. Този обем у нас беше малко под 200 000 кв. м брутна отдаваема площ.


За сравнение новите молове като цяло за Европа намаляха до нивата от 2005 г. На общо 10 пазара не бяха добавени никакви нови площи. Според доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield (C&W), предоставен на Investor.bg, новите търговски центрове, отворени от началото на годината у нас, са „първите от голям брой търговски центрове, инициирани преди рецесията“. Към юни 2010 г. общо 16 проекта бяха в етап на строеж у нас, повечето от които се очаква да бъдат завършени преди края на 2011 г.


Страната ни продължава да заема 5-о място на континента по обем от нови проекти в процес на развитие с около 400 000 кв. м. В това отношение България изпреварва развити пазари като Великобритания, Германия, Холандия и др.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и