Свързани новини

09.08.2010 17:23

Болниците без пари за ток и лекарства

Видян 1769 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ново драстично намаление на болничните бюджети поставя лечебните заведения в ситуация, при която те ще имат пари само за заплати, а останалото ще трябва да се поеме от пациентите. Преди дни от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) са изпратили до директорите на болници покани за подписване на анекси към индивидуалните им договори за август, които предвиждат сериозно намаление на средствата.


“Намалението на бюджетите е с 30-40% и общо взето парите, които ще получават болниците са в рамките на нужните за заплати на персонала средства. Така за всичко останало ще трябва да плаща пациентът – ток, вода, консумативи, лекарства и др“, заяви председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов.


Болници от страната вече обявиха, че спират плановия прием и ще обслужват само спешни случаи. Такъв е случаят с многопрофилната болница в Шумен. Съгласно подписания анекс за август на болницата е определен делегиран бюджет, покриващ само 65 % от досегашния обем дейност и позволяващ лечение само на спешно болни пациенти. Райчинов съобщи, че затруднения изпитват и болниците в Търговище, Ямбол и Кюстендил. “От цялата страна идват оплаквания за новото намаление на парите“, допълни той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

водолей