Свързани новини

03.08.2010 16:52

Експресното вадене на паспорт отнема около ден и половина

Видян 3534 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Проверката на 19’ за това как се издава нов документ за самоличност (на петия месец след стартирането на процедурата на 1 април) завърши с успех. Срещу още половин изгубен ден и 95 лева все пак успяхме да пуснем искане за лична карта.


Как става “експресната услуга”? Ставате рано и се нареждате на опашка, за да бъдете вписани в листата на чакащите за деня на единственото възможно място – централата на паспортната дирекция на бул. Мария Луиза. Ако отидете към 8.30 часа сутринта, 15 минути преди старта на работното време на управлението, ще бъдете някъде между 60-и и 70-и номер. Имате два избора: или да виснете на тротоара, или да свършите някоя работа и да се върнете по обед. Около 1 без 15 часа ще имате щастието да влезе зад рубежа – портата на дирекцията. Внимавайте да не изпуснете часа, защото ви предстои дълъг спор с полицая на вратата, независимо от фигурирането на собственото ви име в листата. В нашия случай, незнайно защо, то дори беше задраскано.


Не се радвайте прибързано, дори да ви пуснат вътре. Предстои още поне половин час. Първо се нареждате на едно гише, откъдето на базата на старата лична карта, ви издават удостоверение, на което отмятате няколко неща. След това се насочвате към клона на СИБАНК, където вземат уникалната такса от 5 лева за това, че внасяте 90 лв. за личната си карта или над 300 за комплект документи.


На каква база е определена тази скандално висока банкова такса, която ще напълни с милиони трезора за сметка на редовите граждани, а не нормална от 50 стотинки, само можем да гадаем?!


После се нареждате на опашка за явяване на снимка и подпис. Гишетата са само 2 при десетки желаещи. А изненадата, че сме се напълнили с невероятно количество “българи”, т.е. “европейци” – всъщност латиноамериканци, украинци, молдовци, араби, даже китайци. Те вече са усвоили типични качества на нашата нация като бутане с лакти, артистично предреждане и вайкане.


Процедурата на самото гише отнема не повече от 2 минути, на всеки се бави на гишето поне пет. Така се получава.


Когато сте преминали през всички препятствия, разбирате, че експресната услуга не е 8, а фактически 24 часа. Въпреки че реалната работа отнема минутки, както знае всеки, който си е вадил пас за каквато и да било проява в чужбина. То там и заявленията се пускат по интернет, но нейсе.


Днес очакваме да си получим картата. Да ни е честита!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог