Свързани новини

28.07.2010 13:33

Все по-силен отзвук в САЩ след разкритията на WikiLeaks

Видян 2175 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Критиките срещу войната в Афганистан се засилват от вчера във Вашингтон след масовите разкрития на сайта WikiLeaks, който огласи секретни документи, хвърлящи нови съмнения върху стратегията на Барак Обама в този непопулярен конфликт.


"Събуди се, Америка. Публикуваните от WikiLeaks секретни документи ни дават 92 000 причини да сложим край на войната", изстреля вчера в Камарата на представителите конгресменът от лявото крило на Демократическата партия Денис Кусинич, един от най-отявлените противници на афганистанския конфликт. Някои от публикуваните 92 000 документи показват предполагаемата подкрепа на Пакистан за талибаните в Афганистан. Снощи долната камара на Конгреса отхвърли проекторезолюция на Кусинич и републиканеца Рон Пол за изтегляне на американските войски от Пакистан. Въпреки този неуспех обаче двамата конгресмени можаха да изкажат своите аргументи по пакистанския аспект на конфликта в Афганистан. Известните със своите критики срещу правителствени решения конгресмени се позовават на текст от 1973 г., приет след края на войната във Виетнам, според който единствено Конгресът има право да дава разрешение за конфликти. Техните аргументи обаче не попречиха на Камарата на представителите да одобри отпускането на 60 милиарда долара за финансирането на афганистанския конфликт и изпращането на допълнителни 30 000 войници, оповестено от президента Обама през декември. От друга страна обаче, демократите изгубиха подкрепата на Дейв Оби, председател на могъщата комисия, отговаряща за разпределянето на .федералните средства. "Афганистанското правителство не показа необходимите решителност, доверие и възможност за преценка, за да се стигне до щастлива развръзка", заяви той. Привържениците на конфликта пък призовават за незабавно финансиране на военните операции. Да отрежеш продоволствието насред битката е равносилно на капитулация, заяви републиканецът Хауърд Маккийн. Но и той разкритикува стратегията на президента Обама , която предвижда догодина да започне изтегляне. Според него "тази дата не може своеволно да бъде продиктувана от Вашингтон", а трябва да е съобразена с развитието на операциите на бойното поле. Бившият посланик на САЩ в Ирак Райън Крокър вчера в Сената също изрази безпокойство във връзка с тази дата. Той се опасява, че талибаните могат да я използват като сигнал да окачат оръжието на стената, докато положението стане по-благоприятно за тях. Поради медийния шум и засилването на критиките президентът заяви вчера, че поверителните документи за Афганистан не разкриват нищо ново, а оправдават решението да се преразгледа американската стратегия в тази страна. Той призна, че е бил разтревожен от това изтичане на информация, което може да създаде опасност за хора и операции на бойното поле. Тези документи обаче не разкриват нищо, което да не е било предмет на публичните ни дебати за Афганистан, заяви той пред медиите в Белия дом. От своя страна, сенаторът демократ Джон Кери се обяви в защита на стратегията на президента. Мисля, че не трябва да преувеличаваме значението на тези документи и да се дразним от публикуването им, подчерта той пред Сената.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате