Свързани новини

19.07.2010 09:59

Амнести: БГ не е спряла трафика на оръжия

Видян 1387 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Провалът на държавите да контролират трафика на оръжия по света увеличава риска от нарушения на човешките права и военни престъпления, се казва в доклад на Amnesty International, в който България е цитирана сред тези държави.


Транспортни компании, регистрирани във Великобритания, Франция, Китай, Русия и в САЩ са в състояние да пренасят оръжия и муниции на държави, в които те могат да бъдат използвани за извършването на сериозни нарушения на гражданското право, смята правозащитната организация. Тя е на мнение, че доставки на касетъчни муниции на кораби, регистрирани във Великобритания и управлявани от британски и германски компании са транспортирани в Пакистан между март 2008 и февруари тази година за употреба от армията на страната. Доставките са били извършени въпреки ангажимента на Великобритания и Германия за цялостна забрана на трансфера и употребата на касетъчни муниции, смята Амнести. Докладът "Deadly Movements: Arms Transportation Controls in the Arms Trade Treaty" е публикуван, за да съвпадне появата му с подновяването на преговорите в ООН по предлаган международен договор за търговията с оръжия. Друг пример в доклада, който посочва организацията, е за доставка на части за картечници и противосамолетни оръжия от България, които били превозени в Париж, Найроби и Кигали и били използвани при сражения в Демократична република Конго. Над 220 000 души напуснаха родните си места и сериозни нарушения на човешките права бяха извършени в тази страна, посочва Амнести, добавяйки, че правителствата на България, Франция и Кения не са успели да спрат трафика на оръжия. “Хлабавият контрол върху доставчиците на оръжия и превозвачите, които придвижват растящи количества конвенционални оръжия по света не са ограничени от правосъдието със слаби закони за вноса и износа на оръжия“, посочва Брайън Ууд от базираната в Лондон организация. Амнести призовава ООН да обсъди ролята на транспортиращите и други посредници при веригите за доставки на оръжия, вместо да се фокусира единствено върху лицензните процедури за внос и износ на държавите.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец