12.07.2010 16:26

НЦИОМ: Правителството на ГЕРБ губи 10% одобрение за година

Видян 1282 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В началото на юли т. г. НЦИОМ запита българите “Като цяло, по-скоро успешна или по-скоро неуспешна беше първата година от управлението на кабинета Борисов?”. В резултат, регистрираме превес на позитивните оценки над негативните (44% към 37%), съобщават от НЦИОМ.


Най-високо е одобрението сред младите, сред образованите и сред живеещите добре българи. Сред възрастните над 60 години и сред нискообразованите негативните оценки вземат превес над позитивните. 79% от симпатизантите на ГЕРБ определят управлението на своята партия като успешно, а едва 11% – като неуспешно. Още преди Бойко Борисов да оцени работата на кабинета си през първата година с „много добър”, юлското национално представително проучване на НЦИОМ регистрира, че симпатизантите на ГЕРБ дават аналогична оценка - много добър 4.50. Средната оценка на пълнолетните българи за работата на кабинета обаче е добър 3.80.
Две трети от младите хора на възраст под 30 г. пишат оценки 4 и 5 на кабинета. Подобни са оценките и на 60% от интервюираните на възраст между 50 и 60 години, както и на висшистите. Най-често столичаните дават оценка за работата на кабинета добър 4 (42% от тях). 9% от симпатизантите на ГЕРБ пишат на правителството отлична оценка, 39% – много добра, а 42% – добра. Едва 10% от симпатизантите на управляващата партия са на мнение, че управлението заслужава по-ниска оценка. 76% от избирателите на БСП пишат оценки 2 или 3 за работата на кабинета през първата му година. Подобни са оценките и на избирателите на ДПС. 46% от определящите като успешна първата година от управлението на ГЕРБ, му пишат добър 4. Други 41% му дават оценка от много добър 5. Очевидно представите за успех на кабинета засега се вместват в интервала между оценките 4 и 5.
От август 2009 до юли 2010 г., правителството на ГЕРБ е загубило 10% от одобрението за работата си. Една година след идването на ГЕРБ на власт, неодобрението към работата на кабинета надхвърля с 4% одобрението. Критичността идва преди всичко от мъжете, от ниско образованите и от жителите на селата, а подкрепата – от столичаните, от образованите респонденти и от трудово активните българи.
За една година премиерът Бойко Борисов е загубил 7% от одобрението за дейността си (от 69% на 62%). В момента премиерът е подкрепян от три четвърти от младите хора на възраст под 30 г., от по две трети от заможните, висшистите, столичаните и жителите на областните градове.
Одобрението към полицията нараства с 8% през изминалата година (от 43% на 51%). Полицията печели най-много симпатии сред мъжете, сред най-младите, но и сред най-възрастните българи, сред образованите и сред жителите на областните центрове.
По-голямата част от членовете на кабинета са успели да увеличат одобрението за работата си през изминалите месеци. Министър Цветан Цветанов влезе във властта с висок рейтинг, който продължава да расте през първата година от управлението. През юли 2010 г. го одобряват 68% от българите. Той е и най-одобряваният министър сред хората, симпатизиращи на опозиционните формации.
Министър Мирослав Найденов е на път да удвои одобрението за работата си (от 23% на 43%) и се оказва един от най-харесваните членове на кабинета. Чувствително нараства и подкрепата за работата на министър Николай Младенов – от 25% на 42%. Министър Росен Плевнелиев добавя 6% одобрение за работата си през последната година.
Най-големите успехи на правителството през първата година на управление според интервюираните са: борбата с престъпността (посочена от 31% от пълнолетните българи), борбата с корупцията на всички нива, размразяването на еврофондовете и реформите в държавната администрация (съкращаването на разходите в бюджетната сфера, съкращаването на чиновници и на звена с дублиращи се функции).
Критиките към кабинета Борисов от началото на неговия мандат досега са свързани с липсата на добри резултати в икономическата и в социалната сфера – с ненарастването на доходите на населението (заплати и пенсии) и с общественото усещане, че не се предприемат адекватни мерки за намаляване на безработицата у нас.
Една година след конституирането на 41-то Народно събрание, всеки четвърти пълнолетен гражданин изразява одобрение към неговата дейност. Това одобрение е значително по-голямо в сравнение с одобрението, което получават предишните два състава на парламента в края на първата година от своя мандат. Сегашното одобрение за работата на 41-то Народно събрание е сравнимо с одобрението за дейността на 38-то Народно събрание в края на първата година от мандата му през 1998 г.
Въпреки че в края на първата година от мандата на 41-то Народно събрание регистрираме ниски стойности на неодобрение за работата на парламента в сравнение с последните три състава на Народното събрание, са запазва тенденцията одобрението на парламента да е по-нисък дял от неодобрението. По-критични от останалите са възрастните хора, жителите на селата, нискообразованите и хората, изпитващи големи лишения.
Една година след началото на управлението на ГЕРБ, председателя на парламента Цецка Цачева среща най-изразителна подкрепа за работата си сред хората в активна трудова възраст, сред образованите българи и сред жителите на градовете областни центрове. Председателят на парламента е одобряван от същите обществени прослойки, които едновременно одобряват и работата на правителството и работата на Народното събрание.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите.