Свързани новини

18.06.2010 10:32

Първанов: Бих инициирал референдум за съдбата на АЕЦ "Белене"

Видян 2151 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Ще подпиша указа и за тази актуализация на бюджета. Редно е премиерът и изпълнителната власт да формират бюджетната политика. Това каза пред бТВ президентът Георги Първанов относно актуализацията на бюджета.


Имаме много сериозни различия с изпълнителната власт още от септември миналата година. Относно репликата "Първанов покажи си мерките”, президентът заяви "Ние си показахме мерките, имаше разлика – още тогава настоявах да се предвиди структурен бюджетен дефицит от порядъка до 3 %. Ако ние тогава имахме тези 3% можехме да решим няколко въпроса – да разпределим парите в образованието и да дадем пари на бизнеса, каза Първанов. Големият проблем на актуализацията е, че тя идва поради несъбраните приходи. На тази база трябва да търсим решенията. Да, ще свиваме разходите. Възложил съм на главния секретар на президентството да намерим допълнителен ресурс за свиване на разходите, допълни държавният глава.
Относно проблемите с общините, Първанов заяви: „Възразявам срещу начина, по който се подхожда към общините. Нека го няма този подход „на калпак” – тези 15% към всички общини. Нека има по-ясен механизъм на реализация на отделните средства. Общини, които бъдат лишени от тези минимални средства, те просто ще загинат, допълни Първанов. Една малка община трудно ще намери ресурс, за да участва в съфинансирането, което предполага работата по еврофондовете. Това обрича болниците, училищната мрежа в тези общини, каза Първанов. Трудно е да се обясни, че има общини, при това става дума за огромна част от общините, при които проверките се правят ежедневно, често пъти без резултат, докато има други общини, които не са засегнати от тези проверки, този двоен стандарт може да доведе до конфронтация. Според мен има стремеж да се спечели служебна победа, това имам чувството, че се прави повече от всякога, заяви президентът Първанов. Няма значение с каква бюлетина е избран кметът – засега извън този обект на контрол, остават само кметовете от ГЕРБ.
Относно бюджета Първанов допълни още, че е много важно да "започнем анализа от това, че се посяга на резерва”. Ние стигаме до санитарния минимум, оттук нататък нямаме право да ползваме резерва при каквато и да е ситуация. Наесен, когато формираме новия бюджет – е важно какви ще са ресурсите, с които разполагаме. Ако се очертае по-голям дефицит, може да се стигне до емитиране на външния дълг. Най-вероятно ние можем да опрем до МВФ, а това ще бъде при много тежки условия, при загуба на суверенитет, заяви Първанов. Алтернативите са преди всичко в това, да се мобилизират максимално ресурсите по линия на НАП, на Агенция "Митници”. Ако това не стане мисля, че тези външни ресурси ще са временни и тази актуализация сега е насочена не към структурни реформи, проблемът е, че тези пари се вземат сега от резерва, за да се покрият други разходи, уточни Първанов. Основната отговорност за това състояние на финансите носи финансовият министър и неговият екип. Неизпълнението на тези многобройни мерки, които споменах преди 10 месеца, е отговорност на финансовия екип. И ако там премиерът не вземе необходимите мерки, да засили екипа, това няма да ни доведе до нищо добро, заяви Първанов. Нещата там просто тъпчат на едно място. Относно кризисните процеси даже вървим надолу и всяко забавяне може да бъде много тежко, да не кажа фатално, допълни Първанов.
„След като правителството не го прави, ние се опитваме да водим този дебат”, заяви президентът относно стратегията „Европа 20-20”. Започнахме със здравеопазването. Основният въпрос за мен тук е как да се направи оптимизацията на мрежата, как да се постигне по-високо качество на здравната политика. Трябва да се извлече поука от това, което предишния министър на здравеопазването започна и не свърши, заяви Първанов. Очевидно ще трябва да се отиде към свиване на здравната мрежа, но това трябва да стане на базата на анализ. Много трудно е да се осигури анестезиолог, но си представете какво става за една община през зимата при положение, че там отсъства каквото и да е здравно звено. Трябва да се създадат необходимите спешни медицински центрове точно в такива общини. Предложих схема да се създадат в страната 6 висококвалифицирани университетски болници, които да съвпадат с районите на планирането в развитието на страната. Да се анализира възможността за всяка по-малка община как да изглежда здравното заведение, каза още Първанов.
Относно енергетиката, Първанов коментира, че трябва да има приемственост по тази приоритетна тема. За съжаление не виждам такава приемственост, в последните дни изявленията, които бяха направени бяха взаимоотричащи се и показаха, че има срив в енергийната ни дипломация. Относно проекта „Бургас-Александруполис”, Първанов коментира: „Ако искаме да вдигнем цената можехме да направим нещо реално, да поискаме смесена фирма, която да транспортира петрол през Черно море. Аз също съм за това да се търсят максимални гаранции за околната среда, но нека да изчакаме оценката, защо предварително се отчете екологична оценка”, попита Първанов.
АЕЦ "Белене” би могъл да създаде 5000-6000 работни места. Това е стратегически проект. Спекулацията, че ще струва 26 млрд., трябва да бъде отклонена на момента, базовата цена на "Белене” е 3,9 млрд. евро. Допускаме, че може да стигне малко под 8 млрд., оттам нагоре всичко е импровизация, каза Първанов. Ако построим „Белене” можем да спечелим 10 пъти повече пари, отколкото вложените в строителството на този проект. Ние имахме стратегически инвеститор и правителството го прогони с тези свои колебливи, да не кажа негативни внушения, посочи Първанов. Ако спрем "Белене”, Румъния ще има своята ядрена енергетика, Турция ще направи своята ядрена централа с Русия, те ще бъдат много преди нас. Би било добре ако правителството проведе тази своя програма за "Белене”, да се отиде към национален референдум. След 10 години, когато ние ще бъдем принудени да спрем последните блокове на АЕЦ "Козлодуй”, ако "Белене” го няма, това означава, че ние трябва да закрием ядрената енергетика в България. Аз не съм съгласен, каза Първанов. Предлагам въпросът за референдума да бъде – да се строи ли или не АЕЦ "Белене”.
Относно Южен поток Първанов заяви, че на енергийния пазар нещата се развиват много динамично и всяка загуба на ден може да се окаже фатална. Да не забравяме, че има нещо друго, става дума за постигнатите договорености с Азербайджан, Туркменистан и Египет, за доставка на газ. Можем да внасяме газ ако развием този проект, можем да се говори за пренос на газ през Черно море, бихме могли и да изнасяме газ по този начин, каза още Първанов.
При евентуален референдум за съдбата на АЕЦ “Белене“ ще има политизация, каза президентът Първанов. Нямам съмнение, че ще има остра реакция отдясно. Защото това, което става в момента е Костовата политика в действие – това са резултатите. Приемете го засега като метафора, каза Първанов. Във всеки случай референдум не може да има, когато проектът бъде окончателно спрян. Според него енергийната политика е едно от нещата, за които България е ценена в Брюксел. Енергетиката е локомотивът на българската икономика, заяви президентът.
За своите планове след края на мандата си Първанов заяви, че трябва да се посвети на себе си и на семейството си. Със сигурност ще инвестирам в подготовката на млади лидери, каза той. Твърде вероятно е да бъда съпричастен в политика, поне в началото, каза той. Бил съм партиен лидер и това не е голямата ми амбиция, каза още президентът. “Бих бил съпричастен към един граждански проект, който да формира алтернативна политика. Обикновено партиите са дърпали към своите структури. Сега партиите трябва да бъдат заставени да работят на гражданска територия“, заяви Георги Първанов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци

Денят ще предложи динамични социални контакти

Денят ще предложи динамични социални контакти. Бъдете