Свързани новини

28.05.2010 10:25

Полицейска акция разтури търг на картини

Видян 1832 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Образувано е досъдебно производство срещу собствениците на аукционна къща "Аполон и Меркурий", единият от които е Игор Марковски за незаконна търговия с културно-исторически ценности, пише БГНЕС. Спецакцията започна снощи с название „Културни ценности”.


Полицейска акция разтури търг на картини в центъра на столицата. За продан бяха изложени 93 платна от 65 български автори, рисувани през ХІХ и ХХ век, сред които като Владимир Димитров-Майстора, Никола Танев, Васил Стоилов, Иван Ненов, Дечко Узунов и Димитър Казаков-Нерон. По неофициална информация сред изложените картините е имало крадена, без да се уточнява точно коя. Търгът бе организиран от аукционна къща "Аполон и Меркурий" със съсобственик Игор Марковски . Самият Марковски заяви пред журналисти, че "чака да го разпитат след като приключат с всички". Междувременно вицепремиерът и министър на вътрешните обявиха, че се провежда поредната спецакция този път наименована "Културни ценности". Нахлуха от СДВР и МК и преустановиха търга на картини, който организирах в гранд хотел София, съобщи още Игор Марковски, журналист и галерист. На въпроса какво правят, те казаха, че нямам право да организирам търга, което е абсолютно невярно, подчерта Марковски. Иззеха всички картини без обяснение и в момента разпитват присъстващите на търга какво правят на него. Всеки момент ще ме задържат, като ще ми вземат и мобилния телефон, разтревожен каза още Марковски. Преди да нахлуе полицията в гранд хотел "София" и да разтури търга на аукционна къща "Аполон и Меркурий" в залата е бил оператор от Канал 3. Полицаите са му отнели касетата с това, което е снимал и също са го разпитвали. Операторът разказа, че в един момент е чул викове след идването на полицията и станало ясно, че човек от присъстващите е получил диабетна криза.
Един от първите разпитани Калин Тодоров излезе от сградата на хотела и съобщи пред БГНЕС, че в залата на търга са разпитвани 60 души, които са присъствали. Те са били питани от къде знаят за провеждането на събитието. Според Тодоров това е 92-ия търг организира от Марковски, който представлява аукционна къща „Аполон и Меркурий“. Тодоров счита, че има две причини полицията заедно с МК да провежда тази акция, че на търга има открадната картина и че не навреме е обявен търгът, като изрази и съмнението, че това е така, защото Марковски има достатъчно опит. Междувременно пристигна и линейка, като лекарите казаха, че са повикани за човек с диабетна криза. По непотвърдени данни това е съдружникът на Марковски в аукционната къща.
Игор Марковски заедно с Ани Салич беше водещ на благотворителния търг, организира за кампанията на президента "Българската коледа". По предварителна информация на търга, организиран от аукционна къща „Аполон и Меркурий“ трябваше да се прави наддаване под мотото "Класиката днес“ в гранд-хотел "София“. Огледът беше насрочен от 17 часа, а самият търг от 19 часа. "Аполон и Меркурий“ приготви за събитието каталог с 92 предложения класическо и модерно изкуство на 65 автори. Общата сума от началните позиции на всички творби е 71 480 евро. Включени са не само знакови имена като Владимир Димитров-Майстора, Никола Танев, Васил Стоилов, Иван Ненов, Дечко Узунов или Димитър Казаков-Нерон." Аполон и Меркурий“ представя Анета Ходина, чиито творби се предлагат за първи път на търг в България.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

телец