Свързани новини

27.10.2009 10:57

Чешкият КС ще заседава за Договора от Лисабон

Видян 1424 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В 11 часа българско време започва откритото заседание на чешкия Конституционен съд в Бърно за Договора от Лисабон, съобщи БГНЕС.


Делото беше насрочено след като група сенатори, предимно от гражданските демократи, атакуваха за втори път европейския договор във връзка с противоречия с чешката конституция. Докладчик по него е председателят на съда Павел Рихетски. Очакват се и протести на противниците на договора. Чехия е последната страна-членка, която все още не е ратифицирала Договора от Лисабон. Той беше одобрен от двете камари на парламента, но президентът Вацлав Клаус поиска допълнителни гаранции от Европейския съюз по Хартата за основните човешки права.
Mалко вероятно е още днес да чуем решението на петнайсетте конституционни съдии. При първия иск, гледан в края на ноември миналата година, съдът се произнесе на следващия ден след изслушването на всички страни по делото. Причина за забавянето на решението този път е спецификата на иска, както и допълнително внесените в петък материали от президента Вацлав Клаус. В тях се поставят въпроси за суверенитета на страната, за начина на взимането на решения след влизането в сила на Договора от Лисабон, както и за основните човешки права на гражданите.
Опасенията на чешкия президент са свързани с бъдещи реституционни претенции на судетските немци и анулирането на Бенешовите декрети след края на Втората световна война.
За разлика от първия иск президентът няма да представи днес лично позицията си пред съда. Това ще направи известният с критиките си към Договора юрист Алеш Пейхал. Ще бъдат чути още становищата на двете камари на Парламента, на правителството и на групата от 19 сенатори, които внесоха иска срещу Договора от Лисабон - този път в пълния му текст. Позовавайки се на европейската “демократичност” в рамките на основните 44 и други допълнителни страници на преден план са въпросите за суверенитета. Спорни, според експертите, обаче са питанията на сенаторите, които препращат към Маастрихтския и Римските договори. Според сенаторите трябва да се гласуват отделно и дадените на Ирландия гаранции. Под въпрос в жалбата се поставят още решенията на Съюза и на Европейския съд, като националният парламент и конституционен съд би трябвало да имат последната дума.
Поисканите от Вацлав Клаус изключения за страната в Хартата за основните човешки права на ЕС ще се обсъждат в края на седмицата и на европейската среща на върха в Брюксел.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.