Свързани новини

25.10.2009 16:11

Найденов спаси гроздето и виното

Видян 1676 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Нов акциз върху алкохола няма да има, разбраха всички миналата седмица. Не стана ясно обаче кой извоюва това. Министърът на земеделието Мирослав Найденов успя да спаси производителите на вино и алкохолни напитки, потребителите им и селските стопани, които тази година изкараха рекордна реколта от грозде, но при вдигане на акциза щяха да я хвърлят на бунището.


Есента на 2009 г., която е черна за цялата икономика, е златна за лозарството у нас. Прибрани са четвърт милиард килограма грозде. При това качеството му е по-добро от това през минали години – захарността е 24% при 20 на сто през 2008 г. Регистрираме срив в износа на българско вино – през първите 6 месеца на тази година сме реализирали едва 30% от продажбите през лошата за бранша 2008. При това положение прогнозите бяха да бъде провалена изкупната кампания за гроздето, а смертелният удар щеше да бъде налагането на нов акциз, което съвсем щеше да свие портфейлите на производителите и потребителите.


В България от бизнеса с вино и грозде се прехранват стотици хиляди хора. Винзаводите у нас са 220, общите мощности надвишават 7.2 млн. хектолитра. Засадените лозя са 104 335 хектара, а от тях през 2008 г. винпромите са изкупили 203 447 т. грозде и са произвели 1 379 000 хектолитра вино и 10 862 хектолитра гроздова мъст. 873 142 хектолитра е износът на вино през 2008 г. Това е по-малко с 21% от бутилирано и с 30% от наливно вино спрямо 2007 г. Най-големите пазари остават Русия - 62%, Полша - 19%, Швеция - 2,6%, Великобритания, Германия и Чехия - по 2,5%. Най-голям е спадът на износа за най-големия ни пазар - Русия –с 25%.


След като балансира положението в лозарството и винарството и отхвърли новия акциз, предложен от Симеон Дянков, министърът отново се хвана с далаверите в земеделието. “Ще има още обвиняеми за злоупотреби“, обяви в ефира на БНР Мирослав Найденов.


Човекът, който извади на бял свят още при миналото управление мегаскандала с т.нар. заменки на олигарсите, не се е отказал и от тази битка. „Няма да има амнистия за заменките“, заяви той във връзка с досъдебното производство срещу бившия директор на Държавната агенция по горите Стефан Юруков. Според обвинението Юруков съзнателно е сключил неизгодни сделки на обща стойност близо 13 милиона лева, при които държавата е била ощетена.


С това проблемите в земеделието не свършват. Д-р Найденов влезе в ролята на бърза помощ за тютюнопроизводителите: “Субсидиите за тях отпадат от следващата година и търсим решения и за тези хора. Досега са били лъгани, никой не им е обяснил, че финансирането ще спира“. По думите му другият най-проблемен сектор - млечният - пък ще получи 61 млн. лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови