Свързани новини

23.10.2009 10:43

Трайков: Решението за АЕЦ „Белене“ трябва да е икономическо

Видян 1750 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руската страна има желание въпросът с АЕЦ „Белене“ да се реши политически и то колкото се може по-бързо, но за нас е важен икономическият подход, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БГНЕС.


Нямаме окончателен разчет какъв процент от централата трябва да притежава държавата, каза Трайков. Ако се стигне до вариант, в който България търси сама инвестиране на целия проект, нещата стават съвсем други, след като има съмнение за участието на RWE. Споменавани са варианти, според които Русия да държи голям дял от централата, но тук трябва да се обмислят всички възможни съображения, каза Трайков.
За Южен поток руският министър Шматко е информирал българския си колега, че тръбата ще минава през турската част на Черно море и после по суша през нас. Според него въобще не се обсъжда друг вариант за трасето, което да заобикаля нашата страна. Основният въпрос е за количествата, след като желанието е да се увеличи двойно капацитета и как това ще се отрази на договореностите. Колкото по-бързо стане Южен поток, толкова по-добре, каза Трайков и добави, че имаме интерес и Набуко, и Южен поток да минават през България.
Винаги говорим заедно и за трите проекта с Русия, като централно внимание се обръща на АЕЦ „Белене“, заяви министърът, като отбеляза, обаче, че няма официално обвързване на трите проекта. За Бургас-Александропулос поискахме възможно решение не с плаващи буйове, а с разширяване на пристанището, каза Трайков. Според него проектът Самсун – Джейхан вероятно ще се реализира. Мисля, че трябва да се бърза не заради самото бързане, а единствено отчитайки всички рискове, каза още Трайчо Трайков и заяви, че всеки проект трябва да върви според собствената си логика.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Днешният ден ви носи енергия за нови начинания

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Днешният ден ви носи енергия за нови начинания.