Свързани новини

22.10.2009 17:52

Свинският грип – истерия за $16 милиарда

Видян 1661 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

$16 милиарда, инвестирани във ваксини и лекарства, ще струва на света само за 9 месеца на тази година истерията, наречена свински грип. Това съобщи първи канал на руската телевизия ОРТ. Причината толкова огромни средства да се отделят за защита на населението на Земята е, че ги отделят целенасочено много правителства, пред които очевидно някой е лобирал да наливат масло в огъня на епидемията от слухове, преувеличаващи ефекта на болестта.


Според директора на Научно-изследователския институт по вирусология на Русия академик Дмитрий Лвов от заболяването не се умира, както дезинформират медиите. Пациент може да почине от усложнения, отключени от този грип, както и от всеки друг.


Научното светило не може да си обясни истерията, свързана с болестта. Руският академик предупреждава, че след епидемията от слухове за птичия грип преди няколко години и тази за свинския, която тресе медиите от пролетта, може да се очаква и конски вариант. Причината е, че много животни, чиито организми имат сходства с човешкия, могат да предават заболявания. Което обаче не е причина да изпадаме в паника, нито пък да ги колим поголовно.


Специалистите от швейцарската банка UBS добавят конкретна информация към версиите за корените на истерията свински грип. Според тях два фармацевтични гиганта, представени и в България, са получили сензационния във времена на глобална финансова криза ръст на акциите си от 25% за последните 6 месеца. Причината е, че са лидери в борбата срещу химерата свински грип и получават най-много пиар в медиите за продуктите си. Така към 16-те милиарда долара, които ще изкарат от търговия с медикаменти и ваксини, се прибавя и печалбата от новата цена на акциите им, а тя няма да бъде по-малка, прогнозират анализаторите.


При предната истерия от птичи грип капитализира друга фармацевтична компания. Фирма, откупила лиценз от министъра на отбраната на Щатите в кабинета на Буш – Доналд Ръмсфелд в личното му качество, получи 1 милиард долара за борба със заболяването след гласуване на специална помощ от Конгреса на САЩ. Пред него тя защити тезата, че милиони хора са заплашени със смърт от заболяването само във великата страна.


Впоследствие се разбра, че както от свинския, така и от птичия грип не се умира. 300 души в целия свят починаха след усложнения, отключени от пилешката “заплаха”! В същото време след традиционните форми на грип същата година са си отишли над 500 000 пациенти.


Руските медии обстойно разясниха и единствения засега случай на смърт след свински грип, с който тяхна гражданка бе заразена в България според първоначални информации. Оказа се, че тя не е починала от свински грип, а от старо свое заболяване и не е била заразена в България.


Въпросът е дали след поредната истерия, когато се появи информация за истински медицински проблем и наистина заплашителна епидемия, някой ще й обърне внимание? И кой би могъл да се възползва от това?!



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и креативност

Денят е подходящ за идеи, свързани с иновации и