Свързани новини

09.10.2009 09:41

СС на ООН удължи мандата на мисията в Афганистан

Видян 1396 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Съветът за сигурност на ООН гласува единодушно за удължаване на мандата на контингента на НАТО в Афганистан с една година и призова за засилването му, предаде БГНЕС.


Резолюция призова "страните членки да допринесат с персонал, екипировка и други ресурси" за силите на ИСАФ. Подновяването на мандата идва по време, когато администрацията на президента на САЩ Барак Обама провежда серия от срещи за бъдещото разполагане на войските. Върховният главнокомандващ на силите на САЩ препоръча изпращането на допълнителни 40 хиляди войници. Източници близки до преговорите съобщават, че администрацията обсъжда дали може да работи с "умерените" елементи от талибаните и да се концентрира върху атаки срещу "Ал Кайда". Това може да означава по-малко допълнителни войски. Решението не се очаква още няколко седмици.
Британският посланик в ООН отрече, че решението на СС е призив за увеличаване на броя на войниците. "Трябва да имаме достатъчно сили, за да се справяме със задачите", каза той. Върховният главнокомандващ на силите на САЩ в Афганистан генерал Стенли Маккристъл е представил серия от варианти на президента Обама, включително и рисковият подход да не се изпращат войски. Помощници на президента Обама смятат, че той едва ли ще реши да увеличи значително частите до степента, препоръчвана от генерал Маккристъл. Те смятат също, че въпреки, че стратегията му няма да толерира завръщането на власт на талибаните, може да приеме някаква роля за екстремистите в някои региони.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв