Свързани новини

31.08.2009 13:48

Гърция може да блокира Македония за ЕС

Видян 1615 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Гърция втвърди позицията си по спора за името с Македония, което прави по-вероятно блокирането на усилията на съседната й страна да стане член на Европейския съюз, заяви македонският външен министър Антонио Милошоски, цитиран от БГНЕС.


След години на двустранни преговори и международно посредничество Гърция наложи вето на присъединяването на Македония към НАТО през 2008 г. заради спора за името й. Милошоски, който участва в регионална среща по сигурността в Словения, каза пред Ройтерс, че преговорите с Гърция са били възобновени тази година "с нова динамика" и изглежда, че тя е втвърдила позицията си след срещата на върха на НАТО.
"Единствената промяна в тяхното поведение беше към по-лошо. Те втвърдиха позицията си. Ние сме притеснени от възможността от втора блокада от страна на Гърция на започването на преговорите за присъединяване към ЕС", заяви македонският първи дипломат. Генералният секретар на Гърция по европейските въпроси Димитрос Кацудас, който също присъства на конференцията, заяви, че не е оптимистично настроен, че спорът за името ще бъде решен скоро. Кацудас заяви, че Гърция е възприела като провокация неотдавнашното решение на Македония да кръсти път на името на Александър Велики и стадион в Скопие на името на неговия баща Филип Македонски. Милошоски заяви, че се надява пратеникът на генералния секретар на ООН Матю Нимиц, който посредничи в спора за името между двете страни, скоро да излезе с ново предложение за постигане на компромис.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

рак