Дуда обясни още, че "ако нашите съюзници решат да разположат ядрени оръжия като част от ядреното споделяне и на наша територия, за да укрепят сигурността на източния фланг на НАТО, ние сме готови за това".

Свързани новини

22.04.2024 14:04

Съседка на Русия е готова да приеме американски ядрени оръжия

Видян 1166 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Анджей Дуда заяви, че Полша е готова да приеме ядрени оръжия на САЩ в условията на противопоставяне с Русия по отношение на Украйна.


В интервю за полския вестник Fakt в понеделник лидерът призна, че въпросът за преместване на американски ядрени оръжия в страната му, която е много по-близо до руска територия, "е тема на полско-американските разговори от известно време". Понастоящем САЩ разполагат с ядрени оръжия в пет страни членки на НАТО: Белгия, Германия, Италия, Нидерландия и Турция.


"Вече съм говорил за това няколко пъти", продължава Дуда. "Трябва да призная, че когато ме попитаха за това, заявих нашата готовност".


Според него причината за подобна позиция е, че "Русия все повече милитаризира" своя ексклав Калининград, граничещ с Полша и Литва, и добавя, че Москва е разположила ядрените си оръжия и в Беларус.


Руският президент Владимир Путин обяви решението за разполагане на тактически ядрени оръжия в съседната държава, която е и ключов съюзник на Москва, миналата година. Тогава той заяви, че този ход е предизвикан от решението на Великобритания да доставя на Украйна боеприпаси с обеднен уран. Президентът също така изтъкна, че САЩ от десетилетия държат ядрени оръжия в Европа.


Дуда обясни още, че "ако нашите съюзници решат да разположат ядрени оръжия като част от ядреното споделяне и на наша територия, за да укрепят сигурността на източния фланг на НАТО, ние сме готови за това".


Той припомни, че като член на НАТО Полша има определени задължения и "в това отношение ние просто прилагаме обща политика".


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

лъв