Полският външен министър Радослав Шикорски

Свързани новини

14.03.2024 10:44

Полша ще смени посланиците си в над 50 държави

Видян 292 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Полският външен министър Радослав Шикорски реши да отзове повече от 50 посланици на страната и ще оттегли около дузина кандидати, предложени от предишното правителство във Варшава.

Процедурите по отзоваване бяха започнати след одобрението им от премиера Доналд Туск. Промените ще помогнат за справяне с предизвикателствата пред външната политика на Полша "по по-добър, по-професионален начин", пише външното министерство, като изразява надежда, че "ключовите власти в страната ще работят заедно по този въпрос".

Президентът Анджей Дуда обаче заяви, че не е възможно да се отмени или назначи посланик без одобрението на президента.

Туск и Дуда имаха остри разногласия по вътрешни въпроси като съдебните реформи, поглъщането на обществените медии от правителството и бъдещето на мащабните инвестиционни проекти.


Един ден преди това Туск обяви по националната телевизия, че той и Шикорски ще поискат от президента "масивна промяна в посолствата".

"Ако няма друг вариант, ще отзовем посланиците в страната и докато позицията на президента не се промени или докато президентът не се промени, дипломатите, които в момента действат като шарже д'афер, ще служат като посланици", настоя Туск. "Така или иначе трябва да подобрим и изградим екип, лоялен на полската държава".


 Той заяви, че този ход "не е отмъщение" и че много посланици "със сигурност заслужават да продължат работата си".

Дуда влезе в сблъсък с новоизбрания проевропейски премиер и неговото правителство по-рано тази година, когато президентът обеща да не приема никакви законопроекти от новия кабинет на Туск. Основен спорен момент беше арестът на бившия вътрешен министър Мариуш Камински и неговия заместник, след като съдебно дело срещу тях беше възобновено по нареждане на правителството на Туск. Двойката преди това беше съдена за злоупотреба с власт, но получи помилване през 2015 г. , което кабинетът на Туск настоя, че не е в правото на президента да издава.

Туск положи клетва в края на миналата година, след като предишният премиер Матеуш Моравецки не успя да си осигури вот на доверие в парламента.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

скорпион