Руският президент Владимир Путин е най-мразеният лидер сред европейци, но е и сред най-разпознаваемите, показва проучване на Ipsos.

Свързани новини

05.04.2024 16:29

България най-много харесва Путин от страните в ЕС: Проучване

Видян 601 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Руският президент Владимир Путин е най-мразеният лидер сред европейци, но е и сред най-разпознаваемите, показва проучване на Ipsos. У нас дори е по-известен от украинския президент Владимир Зеленский.

В изследването участват 18 държави от ЕС и целта е да се разберат нагласите на хората към най-големите европейски лидери. Сред тях, освен Путин и Зеленски, са френският президент Еманюел Макрон, унгарският премиер Виктор Орбан и испанският министър-председател Педро Санчес.

Според данните най-мразен е Путин с цели 79% отрицателна нагласа от членките на ЕС, а най-харесван е Зеленски, като почти половината от участващите имат положителна нагласа към него.

Негативната нагласа спрямо руският президент е преобладаваща във Финландия (94%), Швеция (91%), Дания (91%), Полша (91%), Испания (90%), Португалия (89%), Нидерландия (88%) и Франция (80%).

Спад под 60% с отрицателно мнение за него има само в четири държави, сред които е и България с 48%. Останалите са Гърция (59%), Унгария (57%) и Словакия (56%).

От друга страна, 10% имат положително мнение за него, а 11% „не знаят достатъчно“.

За пореден път България се откроява като изключителен случай - 37% от анкетираните имат положително мнение за Путин, което е най-високият резултат сред всички страни.

Украинският президент Зеленский също е фигура, която или е обичана, или е мразена, показват данните от проучването. Процентите на „не знам достатъчно“ са много ниски във всички страни.

В скандинавския регион и на Иберийския полуостров Зеленский получава най-високите положителни оценки - 81% във Финландия, 74% в Швеция, 72% в Дания и Португалия и 64% в Испания.

За разлика от тях, повече от половината от анкетираните в Унгария (60%), Гърция (57%) и България (56%) имат отрицателно мнение за украинския президент.

Други държави, в които отрицателната оценка надделява над положителната, са Словакия (50% срещу 26%), Австрия (47% срещу 33%), Италия (41% срещу 32%) и Чешката република (37% срещу 36%).

Картината с резултатите от проучването е в разрез с позициите, които официално заемат националните правителства на някои от страните.

Италианският министър-председател Джорджия Мелони и чешкият Петър Фиала са върли поддръжници на Украйна и защитават режима на санкции срещу Русия. Неотдавна Чешката република започна инициатива за закупуване на 800 000 боеприпаса за Киев в ускорени срокове.

Друг забележителен случай е Германия - водещият доставчик на военна помощ в ЕС. Според проучването германците са далеч от единодушие в оценката си - 41% имат положително мнение за Зеленский, а 36% - отрицателно.

В Румъния, където фермерите се оплакват от евтиното и безмитно зърно, идващо от Украйна, разделението е също толкова ярко - 49% са положително настроени, а 40% - отрицателно.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

дева