Тазгодишните избори отбелязаха исторически висока избирателна активност, която надхвърли 74%, според данни на ЦИК.

Свързани новини

17.03.2024 20:37

Путин печели изборите с 87% от гласовете: ЦИК

Видян 3677 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Очаква се действащият президент Владимир Путин да спечели президентските избори тази година с близо 90% от гласовете, съобщи руската Централна избирателна комисия (ЦИК). Към 23 ч. резултатът беше 87,15% при 75% активност и 82% преброени протоколи. Бързият ритъм на отчета е плод на вмасираното електронно и машинно гласуване в многомилионната страна.


През 2018 г. Путин имаше предишен рекорд от 76 на сто от гласовете. Първия си мандат през 2000 г. пък спечели едва с 53%. 


В реч преди полунощ той благодари на избирателите си и за първи път коментира казуса със смъртта на Навални с френската фраза "такъв е животът".

Екзитполовете по-рано показаха подобни тенденции, като се очаква държавният глава да спечели изборите с 87,8%. Така бяха изпреварени предварителните прогнози за 70-72%.

Неговият опонент от комунистическата партия Николай Харитонов се очаква да излезе втори с 4,7%, следван от Владислав Даванков от партията "Нови хора" (3,6%) и Леонид Слуцки от либералдемократите (2,5%).

Екзитполът е проведен сред 466 324 избиратели в избирателните секции в цялата страна.

Тазгодишните избори отбелязаха исторически висока избирателна активност, която надхвърли 74%, според данни на ЦИК.


Според комисията обработката на бюлетините вече е приключила в няколко руски региона. Путин спечели 94,12% от гласовете в Луганската народна република (ЛНР) и над 95% в Донецката народна република (ДНР), два от анексираните региони от Русия, където гражданите гласуват за първи път.


Според европейското издание на Политико изборите са съпътствани от десетки актове на съпротива. В около 20 руски региона отделни лица или са подпалили кабини за гласуване, или са излели боя в урните.


Властите твърдят, че нападателите - много от които са възрастни жени - са действали по инструкции от чужбина. Всички замесени сега са изправени пред перспективата да бъдат осъдени на до пет години затвор.


Привърженици на критика на Кремъл Навални се събраха около гроба му, за да отдадат почитта си в неделя. Видео показва десетки хора, събрали се на Борисовското гробище в Москва, като някои полагат цветя, а други стоят мълчаливо или снимат, предаде CNN.


Руснаците отвъд океана също отговориха на призивите на привържениците на Навални да протестират пред избирателните секции, образувайки опашки, на които обаче мнозинството си бяха редовни гласоподаватели, както стана и в София.






Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 хапутин 18.03.2024 11:16

    Замалко Навални да спечели!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

везни