Най-горещите гурме дестинации в Европа

Свързани новини

16.03.2024 07:43

Най-горещите гурме дестинации в Европа

Видян 1755 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Севиля, Испания


Ако сте по-скоро за хапването през целия ден, отколкото за преяждане с обилни вечери, Севиля е най-добрият вариант.


Тук храненето навън не е свързано с три квадратни порции, а по-скоро с това да изградите деня си около храната.



Културата на хранене тук е силна и традиционна: регионалните специалитети включват андалуско гаспачо, пържена риба и херес, а ние препоръчваме да поръчвате тапас в няколко бара през деня, за да включите в пътуването си възможно най-много различни заведения и ястия.


El Rinconcillo (на снимката) е любимо място на местните жители и посетителите; в него има класически плочки, висящи сушени шунки и стени, отрупани с бутилки, които се обявяват за най-стария тапас бар в Севиля.

Лисабон, Португалия

Най-доброто за: ресторанти на достъпни цени

Лисабон има много предимства в най-добрите времена - но точно сега той е в полезрението ни, след като беше обявен за най-евтиния европейски град за почивка през 2023 г. Според скорошно проучване на The Post Office, тристепенно ястие тук струва средно 39,01 паунда, а 330-милилитрова бутилка бира в традиционен бар струва едва 2,26 паунда - по-евтино от всеки друг град в топ 10.

 Тези заведения за хранене също не са само приятелски настроени към портфейла. Най-добрите ресторанти в Лисабон категорично поставят португалската столица на картата на гурметата. Традиционната храна е най-добре да се намери в някой от градските таскас - това са обикновени заведения за хранене, в които се предлагат местни ястия.


Но има и модерни ресторанти, които си заслужава да бъдат посетени - например Belcanto е първият ресторант в Лисабон, получил две звезди Мишлен.


 Болоня, Италия

Най-доброто за: автентична италианска кухня

Италия не е без място в този списък - по-долу сме препоръчали също Неапол, Доломитите и Сардиния. Но Болоня неотдавна оглави нашата класация "Изборът на читателите" за най-добър град за хранене в света - така че смятаме, че заслужава да бъде спомената и тук. Разположена в северния регион Емилия-Романя, Болоня е наричана, наред с други неща, "La Grossa" или "дебелата".


Този регион е родината на пармезана, пармската шунка, мортаделата с балсамов оцет, лазанята, тортелините в бульон и болонезата. Но Болоня е сравнително слабо посещавана в сравнение с много от големите италиански градове, което означава, че пътуването дотук се усеща възхитително под радара. Посетете най-добрите ресторанти в Болоня, за да опитате gramigne alla salsiccia (паста с колбаси) в Trattoria Bertozzi или пълни с рикота тортелони в домати Сан Марцано в All'Osteria Bottega.


Най-доброто за бавно хранене Забравете всичко, което си мислите, че знаете за паста ал лимоне и Aperol Spritz в този край на Италия...

Доломитите, Италия


 Най-доброто за: бавно хранене

    Забравете всичко, което си мислите, че знаете за паста ал лимоне и Аперол Шприц - този край на Италия, скрит в североизточните планини, може да се окаже друга нация, когато става въпрос за храна.
 
 Местните жители често дори не говорят италиански, а алпийските села, заобиколени от скалисти планински върхове, са едновременно вкоренени в селските традиции и очакват по-зелено бъдеще. Повече от 85 % от сертифицираните за енергийна ефективност къщи в Италия се намират в Южен Тирол, а регионът използва в голяма степен устойчиви енергийни източници за захранване на изключителните си хотели.


Ресторантите тук създават сезонни менюта от местни източници много преди това да стане стандартна практика, а виното, отглеждано в планините, е биодинамично и с ниска степен на намеса. В широкоекранния стъклен ресторант Alpinn (горе) поръчайте чинии с говежди корем с глазура от пушено сено и южнотиролски стек или хапнете в малкия Gostner Schwaige, където ще намерите меню от сирена и меса, билкови супи и парченца говеждо месо.


 Париж, Франция

Най-добър за: класиката

Това не е най-неочакваната или необичайна дестинация в този списък, но Париж е класика по всички правилни причини. Ако търсите сочни пържоли с невероятно тънки пържоли, последвани от ретро крем бршле с тази търсена удовлетворяваща пукнатина, препоръчваме откриването на 2017 Le Cadoret. Това е типичното местно бистро в Белвил с изненадващо предложение за крафт бира.


По-съвременните, драматични ястия са по-добре търсени в ресторанти като Maison (поръчайте гълъба), докато екологично мислещите вечери трябва да резервират маса в Le Rigmarole с нулев отпадък. Вземете перфектния кроасан в La Pâtisserie от Сирил Линяк и макарони в Pierre Hermé. И френската столица е дом на някои от най-красивите трапезарии, също (вижте нашата редакция на най-красивите ресторанти в Париж за доказателство).

Неапол, Италия

Най-добър за: любители на пицата

"Неапол има повече общо с Мексико Сити, отколкото с Милано", ни каза един местен жител при последното ни посещение в този мрачен италиански метрополис. Но въпреки френетичните си алеи и избледнялата си архитектура, Неапол е епицентърът на италианската кухня, където ястията се оголват до най-чистите си, най-вкусни форми и често се продават евтино.


Храната тук е по-демократична, отколкото във Венеция или Рим или близките, но отдалечени градове на брега на Амалфи. Може би е изненадващо, че Неапол има повече звезди Мишлен от която и да е от по-лъскавите си сестри – на Veritas, поръчайте ястия с душа от прости спагети с аншоа и масло. L'Altro Coco Loco, фокусиран върху морски дарове, е с върха на Michelin за своите сашими и омари лингуини. И разбира се, Неапол е духовният дом на най-добрите пици в света – споделете по една на всяка дупка в стената, на която попаднете, и направете класацията си на най-доброто от групата.


Сардиния, Италия

Най-доброто за: уникален поглед към италианската кухня

Този остров, захвърлен в Средиземно море, е ясно изразен италиански и същевременно уникален. Докато Италия е известна с големите си градове, Сардиния е по-селска и по-дива. Непринудената природа на острова се проявява в неговата култура на хранене.


В пицария Framento в Каляри пиците са покрити с пушена сьомга и карфиол, а в Su Gologone, един от най-добрите хотели на острова, трябва да се опита прасето, което се смуче. Разнообразният пейзаж на Сардиния е едно от най-красивите ѝ качества - планини и гори, които отстъпват място на най-ярките бели плажове. Кулинарното наследство е съобразено с различния релеф - поръчайте морски дарове по крайбрежието и овнешко в планините.


Словения

Най-доброто за: изследователи извън утъпканите пътеки




Хранителната сцена на Словения е в полезрението на умните пътешественици много преди издаването на пътеводителя "Мишлен" през 2020 г. Хиса Франко, известен от Chef's Table, вече е попадал многократно в списъка на 50-те най-добри ресторанта в света, но в страната се шушука и за по-традиционната кухня и биодинамичните винарни. Шест ресторанта в страната са удостоени със звезда през 2020 г., включително споменатият Hiša Franko на Ана Рос и Dam в Нова Горица, където хората отиват за най-добрите морски дарове.


През 2021 г. страната е обявена за Европейски регион на гастрономията заради акцента върху местните продукти и устойчивото готвене. Тук се отглеждат петдесет и два вида грозде, а Словения произвежда това, което в момента е възхвалявано като най-доброто оранжево вино в света - Dolium Muscat Ottonel. Дълго време това беше едно недотам популярно кътче от Европа, което най-накрая намери своето място сред големите играчи.



Ибиса, Испания

Най-доброто за: хранене от ферма до вилица




Ибиса едва ли е най-известна със своята хранителна сцена. Но рейвърите на Белия остров узряха заедно с него, като се поуспокоиха и се преместиха на север в по-тихите градчета, далеч от мегаклубовете и големите хотели на юг. В Ибиса винаги е имало селски пейзаж: тук фермерите са събирали бадеми и маслинови горички много преди органичната революция да се разпространи сред еко-войниците и пионерите на нулевите отпадъци в Лондон, Брайтън, Бристол и други градове.


Вкусовете на острова могат да бъдат открити в класическите му ресторанти - ние харесваме Es Ventall и Aubergine - където цветни салати, прясна паста, гарнирана с местна биволска рикота и вегански пудинги се сервират на селски сенчести тераси. Или пък се отправете към ферми като La Granja, 300-годишна вила, разположена в 24-акрова плантация от бившия главен изпълнителен директор на Design Hotels Клаус Сендлингер, където се сервира домашно приготвена комбуча с изглед към обраслата с храсти земеделска земя, а вечерите се консумират съвместно в спокойните градини.


 
Страната на баските

Най-добър за: Закуска със звезди Мишлен




Страната на баските не е нито испанска, нито френска, въпреки че се намира на територията на двете държави. Що се отнася до храната, тя е самостоятелна единица с утвърдена култура, която се основава на знанията на поколенията. Епицентърът е крайбрежният град Сан Себастиан, блестящ с 18 звезди "Мишлен", което го поставя на едно място с Киото, Париж и Лион по брой отличия на квадратен метър. Mugaritz, разположен в традиционна къща на хълмовете, е може би най-хваленият ресторант в Сан Себастиан. 24-те блюда използват баски съставки като език и ги превръщат в провокативни и необичайни ястия, така че менюто може да включва агнешко филе, хранено с мляко, поднесено в рагу от мозъка му, или охлюви в севиче.


На час път навътре в страната Asador Etxebarri - ресторант в подножието на планината, в който роденият в района главен готвач Виктор Аргуинцонис приготвя всичко на открита скара - се изкачи до третото място в списъка на 50-те най-добри ресторанта за 2019 г. Институцията в Сан Себастиан - Arzak, сега под ръководството на Елена Арзак, притежава три от звездите Мишлен в града от 1989 г. насам. Сериозно високите стандарти се поддържат навсякъде в Страната на баските, като се съчетават вкусно с високото и ниското ниво: през деня хапвайте пинчос (баски тапас) в барове с дупки в стария град на Сан Себастиан, а през нощта отидете на пълна вечеря с бяла покривка.



Копенхаген, Дания

Най-доброто за: скандинавски вечери от ново поколение

Всеки знае за кулинарните качества на Копенхаген. Noma, вероятно най-известният ресторант в света, е открит през 2003 г. За първи път той се появява в списъка на 50-те най-добри ресторанта през 2006 г., когато основателят му Рене Реджепи е едва на 28 години, а четири години по-късно, през 2010 г., оглавява списъка - въпреки че скоро ще затвори. Така че скандинавският град не е чужд на кулинарите. Но вместо да си седи спокойно, самодоволен от дългогодишния си статут на промяна, това е място, което постоянно се преоткрива.


Много от бившите шеф-готвачи на Noma сега ръководят свои собствени заведения в града. Дори местата за закуска са ръководени от готвачи със сериозни биографии. Mirabelle, непринудената целодневна сестра на вече закрития Relæ, отличен със звезда на Мишлен, продава - наред с други лакомства от следващо ниво - кроасани с квас в най-хубавия квартал на града. И, разбира се, Geranium - ресторант за изискани ястия на футболен стадион - зае първото място в класацията на 50-те най-добри ресторанта в света през 2022 г.


 Галисия, Испания
Преживяване под радара



Посещавана от повечето хора като част от поклонническия път Камино де Сантяго, Галисия е вътрешната тайна на Испания - участък от крайбрежието, който дълго време е пренебрегван в полза на Страната на баските или Балеарските острови.


Тя се състои от няколко устия, защитени от острови. Най-интелигентните испански стилисти го посещават от десетилетия. Пейзажът тук е чудесен за отглеждане на вина, които се съчетават с местните миди и октоподи. Почивайте през уикенда в региона с винените турове на Северозападна Иберия, които посещават някои от най-добрите лозя, или просто бавно прескачайте от един винен бар на друг, като се наслаждавате на тапас със стриди, водорасли и сардини.



Лион, Франция

Най-доброто за: класическа френска гастрономия

Лион е оригиналният град на гастрономите. Тук се ражда новата кухня, най-добрите френски готвачи като Пол Бокюз се прославят с изисканите си ресторанти, а нов авангард от млади готвачи се опитва да придаде свой облик на вековните традиции. Любителите на храната се насочват първо към бушоните - селски ресторанти, в които се предлагат местни ястия, а не изискани блюда. Съществуват само около 20 автентични бушони, най-хубавите от които се намират на улица Saint-Jean - заемете маса в някой от тях и си поръчайте coq au vin и cardon au gratin (част от семейството на слънчогледите, прилича малко на артишок, приготвен със сметана и сирене).


Следва посещение на пазарите в града. На всяка сергия са подредени великолепни и чудновати плодове и зеленчуци, грозни, но вкусни колбаси и най-свежата риба - опитайте в Сен Антоан, за да се насладите на стария френски пазар, и в Лес Халес, за да се насладите на по-интелигентна храна на закрито.


Сифнос, Гърция

Най-добър за: вкус на островния живот

Сифнос е смятан за най-хранителния остров в Гърция повече от 100 години. През 1910 г. островитянинът Николас Целементес започва да публикува гръцки рецепти и бързо се превръща в най-влиятелния писател на храна в страната – името му, Tselementes, е синоним на гръцката дума за готварска книга. Тези дни най-прясната риба се сервира в крайбрежни кафенета като Cheronissos Fish taverna, където вечерящите ядат току-що уловен, перфектно изпечен омар с изглед към полупрозрачното Егейско море.


Пясъчен плаж Platis Gialos е подкрепен от низ от спокойни ресторанти, където местните жители и туристите се блъскат за пространство на столовете и в криволичещите, полирани задни улички, таверни ястие до яхнии от нахут (нахутът е основен на Сифнос) и бавно печена коза.


Голуей Сити и Бърън, Ирландия

Най-добър за: опитване на местни продукти




Пейзажът на Burren в графство Clare е различен от никъде другаде в Ирландия, с лунна карстово-варовикова брегова линия. И заобикалящата природа прави име за себе си поради своите хранителни пълномощия. Следвайте Burren Food Trail на производителите на сирене, фермерските пазари и сладоледените гюмове до отдалечен хълм, за да намерите шоколадова фабрика от боб до бар Hazel Mountain Chocolate, която продава плочи Willy Wonka. Докато Burren Smokehouse лекува дива ирландска сьомга, дъгова пъстърва и скумрия и Wild Kitchen провеждат класове за морски фуражи на безлюден плаж. Точно на север от Burren, бохо градът на Голуей е поставен на радара на ловеца на вкусове от динамичния готвач JP McMahon.


За възвишен вкус на региона резервирайте маса в ресторанта си Aniar (един от двата адреса на града със звезди Мишлен), който сервира сладолед от стриди и ферментирала картофена пяна, или Loam, който предлага деветстепенни дегустационни менюта, както и списък с винени барове със сирене и колбаси, натоварени с домашно сушено лардо и най-доброто ирландско сирене. Грейн Макбрайд


Борнхолм

Най-добър за: празници в пустинята

До Борнхолм технически се стига с 80-минутен ферибот от Копенхаген, но се намира далеч в Балтийско море между Швеция и Полша.


Необичайно за всяко приплъзване на земя толкова далеч на север, времето е доста слънчево и топло; Бреговата линия е съставена от гранит, който абсорбира топлината на лятото и поддържа усещането на острова мек през есента. Това означава, че има дълъг вегетационен период, естествените, местни продукти са в изобилие и готвачите се стичат тук, за да го намерят.


В Кадо със звезда Мишлен се сервират местни празници на скариди, току-що набрано зеле и ферментирала царевица в кафенето, което има огромни прозорци с изглед към вълните отдолу. Други места на острова предлагат по-спокойни, непретенциозни ястия - Skipperkroen е един от любимите ни - и има отворен за всеки фермерски пазар Gaarden, който също е домакин на уроци по готвене в горещо пушене или варене на бира.
 


 Източник:cntraveller.com


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

лъв