Планината Фуджи въвежда таван за посетителите

Свързани новини

09.03.2024 07:15

Планината Фуджи въвежда таван за посетителите и такса за влизане, за да се справи с проблемите с пренаселеността

Видян 6462 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Планината Фуджи, обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО и символ на Япония, въвежда нови правила за катерачите на фона на опасенията за пренаселеност.


Сред проблемите, които тормозят популярния японски обект, са задръстванията от хора, подножието на планината, затрупано с боклуци, и неподходящо облечените туристи - някои от тях се опитват да изкачат върха със сандали.


За да намали задръстванията в планината, правителството на префектура Яманаши, която управлява Фуджи, гласува тази седмица да събира такса от 2000 йени (13 долара) за всеки изкачващ се занапред.


"Като насърчаваме широкообхватните мерки за безопасност при изкачването на планината Фуджи, ние ще гарантираме, че планината Фуджи, която е световно богатство, ще бъде предадена на бъдещите поколения", заяви Кутаро Нагасаки, губернатор на префектура Яманаши.


"За да възродим традиционното планинско изкачване от подножието на планината Фуджи, ще разберем в детайли културата Фуджи-ко и Оши, която е поддържала поклонението на планината Фуджи. Стремим се да свържем тези култури с това планинско катерене, тъй като то се корени в културните ценности на религията."


Фуджи-ко е религия, характерна за планината.


Тошиаки Касаи от отдела за световното наследство на префектура Яманаши за Фуджи заяви пред CNN, че местната префектура също ще наложи дневен лимит от 4000 катерачи.


Освен това ще има нови водачи, които ще се грижат за безопасността по и около пътеките. Те ще информират катерачите, когато нарушават етикета в планината, като например спане край пътеката, палене на огън или носене на неподходящо облекло.


Въпреки че Касаи не използва термина "свръхтуризъм", през последните години стана ясно, че твърде многото хора създават проблеми на 3776-метровата планина (12 388 фута).


 По данни на префектурата през 2019 г. пет милиона души са изкачили планината Фуджи, което е с три милиона повече в сравнение с 2012 г.


"Прекомерният туризъм - и всички последващи последствия като боклуци, нарастващи емисии на CO2 и безразсъдни туристи - е най-големият проблем, пред който е изправена планината Фуджи", заяви миналата година пред CNN Travel Масатаке Изуми, служител на правителството на префектура Яманаши.
През 2023 г. доброволец на име Томойо Такахаши заяви пред CNN, че ще помоли посетителите доброволно да допринесат с 1000 йени (7,50 долара) за поддържането на планината.


"Не всички плащат 1000 йени и това ме натъжава. Трябва да има задължителна входна такса, която да е много по-висока, така че да идват само посетители, които наистина ценят наследството на планината Фуджи", каза тогава тя.


Главоболията на Япония в областта на туризма


Прекомерният туризъм се превърна в по-голям проблем в Япония, след като страната отново отвори врати след пандемията.
В Киото местните жители на историческия квартал Гион изразяват своята загриженост от туристите, които се стичат там, за да снимат и понякога да тормозят гейшите, които живеят и работят там, получавайки прозвището "папараци на гейши".


Въпреки че градът е поставил знаци и табели, които приканват посетителите да не снимат гейши, някои местни жители казват пред CNN Travel, че това не е достатъчно. Едно от предложенията, предложени от кварталния съвет, е да се налагат глоби или да се издават билети.
Засегнат е и град Хацукаичи в префектура Хирошима в Югозападна Япония. В малкото градче се намира известната оранжева порта "плаващо светилище" тория, която е част от 1400-годишен шинтоистки комплекс.


През октомври 2023 г. градът започва да събира такса от 100 йени (33 цента) на посетител в светилището. Парите от "туристическия данък" отиват за поддържане на обекта и неговата инфраструктура.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

везни