Новата разпоредба идва на фона на нарастващите оплаквания от обема на човешките отпадъци по маршрутите в планината, които не могат да се разградят по естествен път поради изключително ниските температури.

Свързани новини

30.03.2024 07:00

Катерачите на Еверест трябва да акат в торбички, защото планините "смърдят"

Видян 3234 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Катерачите на Еверест вече ще бъдат задължени да връщат екскрементите си в базовия лагер в торбички за изпражнения, след като са изкачили най-високата планина в света, като властите в Непал най-накрая взеха по-сериозни мерки относно бъркотията, оставяна от алпинистите, пише Independent.


Новата разпоредба идва на фона на нарастващите оплаквания от обема на човешките отпадъци по маршрутите в планината, които не могат да се разградят по естествен път поради изключително ниските температури.


Местната община Пасанг Лхаму обяви, че алпинистите ще трябва да си купят торбички за изпражнения в базовия лагер, които ще бъдат "проверявани при завръщането им".

Правилото важи за катерачите на Еверест и на връх Лхотце, който е свързан с Еверест чрез Южния стълб.


 Въпросът за човешките екскременти от години тревожи непалските власти, тъй като всяка година се издават все повече разрешителни, които според експерти водят до пренаселеност в планините.

Такива инициативи вече са били успешно приложени в други планини, като например планината Денали в Аляска, и според съобщенията са били приветствани от операторите на експедиции на Еверест.

Властите твърдят, че новото правило ще бъде въведено в навечерието на тазгодишния сезон за катерене в Непал, който започва през март и продължава до май.

Мингма Шерпа, председател на селската община Пасанг Лхаму, която обхваща голяма част от района на Еверест, заяви пред BBC News: "Получаваме оплаквания, че по скалите се виждат човешки изпражнения и някои катерачи се разболяват. Това е неприемливо и подкопава имиджа ни."

Той добави: "Нашите планини започнаха да миришат."

Според Комитета за контрол на замърсяването на Сагарматха се смята, че между лагер едно, разположен в основата на Еверест, и лагер четири, който е по-близо до върха, има разпръснати около три тона човешки отпадъци.

Чхиринг Шерпа, главен изпълнителен директор на организацията, казва: "Смята се, че половината от това количество се намира в Южния стълб, известен също като лагер 4.


 Снимка: Trekking In Nepal


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.