Министърът на вътрешните работи Герхард Карнер на Австрия

Свързани новини

27.02.2024 13:23

Австрия втвърди тона срещу България и Румъния за Шенген по суша

Видян 890 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 1.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министърът на вътрешните работи Герхард Карнер на Австрия потвърди досегашната позиция на Виена за вето над пълното приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство. Това съобщи електронното издание на австрийския вестник "Кроненцайтунг", цитирано от БТА.

По този начин официална Виена охлади надеждите на управляващите в София и Букурещ, които обявиха, че страната ни ще влезе още тази година  Шенген и по суша.

Същевременно министърът се позовава на вече постигнатото споразумение относно премахването на контрола по море и въздух, известно още като "въздушен и морски Шенген". "Смятам, че е много важно да направим тази стъпка сега, а не да философстваме за следващата", заявява Карнер, визирайки единодушното решение на ЕС, като същевременно ограничава очакванията за пълното присъединяване.

Компромисът беше постигнат след "сложни преговори" и предвиждаше "ясни условия", подчертава вътрешният министър. Те включват изискването сухопътната граница да бъде охранявана и на външната граница да бъдат осигурени допълнителни полицейски служители и ресурси на Фронтекс. Освен това лицата, търсещи убежище, които преди това са били регистрирани в Румъния и България, да бъдат върнати от Австрия в съответните държави.

Споразумението за "въздушен Шенген" означава, че пътниците от Румъния и България вече няма да летят до други държави от ЕС през чуждестранните терминали. Въпреки това граничният контрол ще остане в сила за пътуващите по суша. Контролът по въздушните и морските граници ще бъде премахнат през март 2024 г. Според съобщенията консултациите за премахването на сухопътния контрол ще продължат и през тази година, коментира „Кроненцайтунг“.

Както съобщава друг местен вестник - "Курир", натискът върху Виена да се съгласи двете страни да се присъединят към Шенгенското пространство се засилва. Единствената страна от ЕС, която все още последователно стои на пътя на тази стъпка, е Австрия, заключава „Кроненцайтунг“.

 

Източник: БТА



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 28.02.2024 09:24

    ако ни набутат всички криминално проявени бежанци -казват около 14 хиляди и плащат за всеки по 20000евра , то нашите анти управници ще ги прегърнат с голям кеф и ще ги пуснат по центовете на градовете да си правят каквото им хрумне, отделно им строят два луксозни затвора - в Плевен и Белене по норвежки проекти и тогава пей сърце, няма нужда българите да мечтаят за чужбина, тя е тук и сега и може би вовеки веков, само шепата държавници ще се кефят носталгично по островите

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

дева