Джамбазки

Свързани новини

21.02.2024 12:24

Джамбазки с въпрос към Съвета на ЕС и ЕК относно условията по приемането на България и Румъния в Шенген

Видян 361 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Днес българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки изпрати въпроси до Съвета на ЕС и Европейската комисия с искане за конкретно разяснение относно условностите по приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство.


Както е известно, на 30 декември 2023 година Съветът на ЕС съобщи на делегациите си, посредством комуникация 5950/23, приемането на България и Румъния в Шенген по въздух и вода. Част от анекса на въпросното споразумение е т.нар. съвместно изявление на Австрия, Румъния и България, което очертава ангажиментите, които двете страни поемат по пътя си към пълноправно членство в Шенген.

Сред тези ангажименти са: увеличаването на броя на граничните полицаи по външните граници на ЕС, засиленото присъствие на служители на ФРОНТЕКС, както и по-сериозна финансова подкрепа от страна на Европейската комисия за защита на външните граници. И ако тези обстоятелства са по-скоро положителни, не може да се каже същото за условието България и Румъния да приемат обратно без ограничения мигранти - ангажимент, който двете държави така или иначе спазват според Дъблинското споразумение. Кое налага изричното споменаване и акцентиране на този ангажимент? Отговорът е прост и го намираме в заключението на въпросната комуникация:

Ангажимент за обсъждане през 2024 за дата за евентуално премахване на проверките по сухопътните граници също в зависимост от успешното прилагане на всички допълнителни мерки и ангажименти (точки 1 до 5), водещи до значително подобряване на миграционната ситуация в Австрия.

„Ето тук е разковничето. Австрия налага своите условия България и Румъния да приемат обратно мигранти с цел, да се доведе до „значително подобряване на миграционната ситуация в Австрия. Как това подобряване ще бъде измерено остава загадка и Австрия продължава да запазва правото си да блокира пълноправното членство на България и Румъния в сухопътният Шенген. Условие, с което това  позорно правителство не само се е съгласило но и размахва като успех.“ твърди Джамбазки.

Целта на въпросите, изпратени към Съвета и ЕК, е да се даде конкретен отговор - доколко правно обвързващо е споразумението между България, Румъния и Австрия?

„Предвид, че България така или иначе е причастна към Дъблинското споразумение, е важно да разберем дали тези ангажименти, поети от правителството на Продължаваме промяната/Демократична България и ГЕРБ са незаобиколимо условие за по нататъшната ни интеграция в рамките на Шенгенското пространство. Ако това е така, българските граждани имат право да знаят колко и какви мигранти ще бъдат връщани тук. Ако пък не е незаобиколимо условие, трябва да разберем защо продължаваме да бъдем жертва на двоен стандарт и да бъдем държани извън Шенген въпреки, че сме изпълнили всички нужни условие. И в двата случая ГЕРБ  и ППДБ дължат отговори на българските граждани“ допълни още българския представител в ЕП Джамбазки.








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

телец