Много българи предпочитат пътувания след празниците, когато цените са много по-достъпни

Свързани новини

28.11.2023 11:06

40% по-високи цени за новогодишни куверти

Видян 723 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Много българи предпочитат пътувания след празниците, когато цените са много по-достъпни

С между 30 и 40% повече ще платим за празненствата по Нова година, ако изберем да посрещнем празника в чужбина. Това отчитат от туристически бранш. Кувертите по заведенията започват от 60 лв. и могат да надхвърлят 200.

Традиционно всяка година милиони българи предпочитат да посрещнат Нова година на заведение или на почивка. Тази година обаче от бранша по морето отчитат по-малко резервации за новогодишната нощ. Анастасия Грекова от Бургас също предпочита уюта на домашната обстановка.

"Ние ще сме си вкъщи. Работим прекалено много, за първи път се събираме заедно и предпочитаме семейния уют. Дори не съм проверявала в заведенията как са офертите", обясни тя.

Ваня Банкова също ще празнува вкъщи. А тези, които все пак изберат да посрещнат празника извън дома, предпочитат заведения от битов тип, с народна музика, където цените на кувертите варират между 60 и 220 лв. на човек. Най-желани се оказват зимните ни курорти за тридневни пакети. Търсенето обаче и при зимните курорти е значително по-слабо за сравнения с минали години, посочват от бранша.

"Има влияние войната, която избухна между Израел и Ивицата Газа. Тенденциите пак са да се празнува, като отново най-добрите са цените при комшиите - Турция и Гърция. Основно там са интересът и пътуванията на българите, защото могат да избират и с автобус, и със собствен транспорт", посочи Яница Динева - управител туристическа агенция.

Тази година от летище Бургас е осигурен чартър до Анталия, където вече десетки туристически компании правят резервации. Пълна с българи ще бъде и Гърция. Едни от най-примамливите оферти, избирани за ранни записвания, са тези за Нова година в Египет, или пък в Дубай.

Цените за коледните и новогодишни празници в сравнение с миналата година бележат ръст с 30 и 40%, отчитат туроператори. Заради липсващите полети от бургаското летище, много от жителите край морето са избрали да отидат на хижа, да наемат къща за гости в селата или пък да празнуват в домашни условия. А коледната украса е неизменна част от празненствата.

"Най-вече търсят частни вили да украсяват. Мнималната цена е от 400 до 1400 лева средно. Като цена, а като украса се предпочита по-блестящото, цветове като златно, медено, черно, зелено", подчерта Мая Пепелянкова - собственик на парти агенция.

Намаление тази година се забелязва в цените на украсите. "Миналата година във Велинград за Коледа от 2200 - 2300 лева може да изпозвате за 1300-1400 същите условия", обясни тя.

Впечатление прави, че много българи предпочитат пътувания след новогодишните празници, когато цените са много по-достъпни. Сред най-предпочитаните дестинации тази година са Тайланд, остров Мавриций, Занзибар и Доминиканската република.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

лъв