Според Табарели, цитиран от Italy 24 Press News, "прогнозите за следващата зима сочат, че международните цени са с 40% по-високи от настоящите и ако те се реализират, тарифите за газ за зимата могат да бъдат с 20% по-високи от настоящите нива".

Свързани новини

01.09.2023 18:00

Цените на електроенергията в ЕС се покачват

Видян 857 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Цените на електроенергията в ЕС се покачват, което води до повишаване на сметките на домакинствата, тъй като блокът се подготвя за поредната зима с драстично намалени доставки на руски природен газ.

Цената на електроенергията в Италия скочи с близо 30% през седмицата от 21 до 27 август, достигайки 138 евро за мегаватчас (МВтч).

Според оценки на изследователската група Nomisma Energia от 1 октомври италианските семейства могат да се сблъскат с увеличение на сметките си за електроенергия със 7 до 10 %. Като основна причина за това се посочва повишаването на цените на природния газ, тъй като Италия е една от най-зависимите от природния газ страни в ЕС.

Президентът на Nomisma Energia Давиде Табарели предупреди във вторник, че "ако цените се запазят на тези нива, неизбежно е те да се отразят в увеличение на бъдещите сметки за електроенергия".

Според Табарели, цитиран от Italy 24 Press News, "прогнозите за следващата зима сочат, че международните цени са с 40% по-високи от настоящите и ако те се реализират, тарифите за газ за зимата могат да бъдат с 20% по-високи от настоящите нива".


На други места в ЕС разходите за енергия също продължават да се покачват, като през последната седмица средната цена на едро на електроенергията в Естония се е покачила с 93% до 153,39 евро за MWh. Цените в Латвия и Литва се повишиха с 23% до 142,58 евро за MWh.

Цените на електроенергията в ЕС скочиха миналата година след решението на блока да ограничи силно руския петрол и газ и да забрани напълно доставките на въглища, като част от политиката си на санкции.

Франция, която някога беше нетен износител на електроенергия за ЕС, трябваше да разчита в голяма степен на внос на електроенергия от съседни държави през миналата зима. Много от нейните атомни електроцентрали, които осигуряват 70% от производството на електроенергия в страната, бяха изключени за поддръжка. В понеделник Париж удължи срока на разрешението на електропроизводствените компании да изгарят повече въглища през следващите месеци, за да се предотврати недостигът им тази зима.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец

Много е важно да си дадете сметка за ценните неща

Много е важно да си дадете сметка за ценните неща в