Свързани новини

08.07.2009 19:10

ОПЕК отлага една четвърт от проектите си

Видян 1652 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Организацията на страните-износителки на петрол /ОПЕК/ отлага 35 проекта от 150 за развитието на нефтодобива във връзка с отсъствието на търсене на суровина, се казва в ежегодния обзор на картела /World Oil Outlook 2009/, цитиран от БГНЕС.


В края на миналата година добивните мощности на ОПЕК достигаха над 34 милиона барела дневно, докато самия добив беше на равнище от 28,3 милиона барела дневно, припомня Интерфакс. Плановете на ОПЕК предвиждат реализацията на над 150 проекта за разширяването на добивните мощности. Картелът възнамеряваше да осъществи тези проекти в периода 2009-2013 г. В резултат мощностите на ОПЕК можеха да нараснат с 14 милиона барела дневно. Но надеждите за увеличаване на търсенето не се оправдаха. И картелът смята за нецелесъобразно да инвестира в проекти за увеличаване на добива, когато търсенето и цените на петрола са недостатъчно високи. "Затова 35 проекта, способни да увеличат доставките и добива на ОПЕК с 5 милиона барела дневно през 2013 г. се отлагат за времето след 2013 г.", се казва в обзора.
Едновременно с това се подчертава, че в момента свободните мощности на картела остават на "комфортно" равнище. ОПЕК прогнозираше инвестиции в развитието на собствения сектор Upstream /проучване и добив/ на равнище 110-120 милиарда долара до 2013 г. Съвкупните световни инвестиции в сектора Upstream, според прогнозата на ОПЕК, до 2030 г. трябва да са в размер на 2,3 трилиона долара /по курса от 2008 г./. Потребностите от глобални инвестиции в сектора Downstream /преработване и продажби/ до 2030 г. трябва да достигнат 780 милиарда долара. Голяма част от тях се падат на Азиатско-Тихоокеанския регион. От 2007 до 2030 г. потреблението на енергия ще се увеличи с 42%. Това ще бъде свързано с икономически ръст и увеличението на населението. Използването на възобновяеми енергийни източници ще нарасне, но петролът ще продължи да играе водеща роля в енергийния баланс.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

рак

Очаква ви продуктивен ден

Очаква ви продуктивен ден, ако успеете да организирате