First Republic

Свързани новини

03.05.2023 09:28

Най-голям банков фалит в US историята, First Republic грохна, въпреки инжекциите: Bloomberg

Видян 2920 пъти | Коментари 4
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

First Republic Bank стана най-голямата фалирала американска банка, чийто край беше предизвестен и описан в прогноза на 19 минути още преди повече от месец, въпреки инжекциите за десетки милиарда долара, които бяха принудени да й налеят другите трезори в САЩ. На 1 май срещу 2 май през нощта българско време тя беше поета от регулаторните органи и ще бъде придобита от JPMorgan Chase & Co., след като усилията за спасяване не успяха да отстранят щетите от неправилните инвестиции и масовите тегления на депозити, които разтърсиха регионалните кредитори, съобщи Bloomberg.


JPMorgan ще "поеме всички депозити, включително всички незастраховани депозити, и по същество всички активи" на First Republic, се казва в изявление на Департамента за финансова защита и иновации (DFPI) на Калифорния.


Калифорнийският регулаторен орган назначи Федералната корпорация за депозитно застраховане (FDIC) за синдик на базираната в Сан Франциско банка. "Депозитите са федерално застраховани от FDIC при спазване на приложимите лимити", се казва в изявлението на DFPI.


JPMorgan е най-голямата банка в САЩ и ще стане още по-мащабна след тази сделка въпреки че в миналото правителствените служители се стараеха да избегнат такова развитие. Поради регулаторните ограничения в САЩ размерът на JPMorgan и нейният дял в депозитната база в САЩ не биха ѝ позволили да разшири допълнително депозитната си база при нормални обстоятелства. Изтъкнати законодатели от Демократическата партия и администрацията на Байдън се противопоставят на консолидацията във финансовата индустрия и други сектори.


Друг проблем: JPMorgan беше ключов играч по време на трудностите на First Republic. Банката съветваше по-малкия си конкурент в усилията му да намери стратегически алтернативи, а главният изпълнителен директор Джейми Даймън изигра основна роля за мобилизирането на банковите мениджъри да инжектират 30 млрд. долара в депозити във First Republic, за да подкрепят финансите ѝ на фона на огромните суми изтеглени оттам през март.
First Republic е специализирана в частното банкиране, което обслужва по-заможни хора, подобно на Silicon Valley Bank, която фалира през март и се фокусира върху фирми за рисков капитал. Председателят Джим Хърбърт стартира кредитора през 1985 г. с по-малко от 10 души, според историята на First Republic. Към юли 2020 г. банката заявява, че се нарежда на 14-то място по големина в САЩ, с 80 офиса в седем щата. В края на миналата година в нея са работили повече от 7200 души.


Подобно на други регионални кредитори First Republic се оказа в затруднено положение, тъй като Федералният резерв повиши лихвените проценти, за да овладее високата инфлация, което намали стойността на облигациите и заемите, които банката купуваше при ниски лихви. Междувременно вложителите напуснаха банката, отчасти в търсене на по-добра възвръщаемост, а след това и от страх, тъй като се разпространиха опасения за състоянието на First Republic.


В резултат на това капиталовата дупка беше достатъчно голяма, за да откаже всякакви потенциални спасители. През април отново имаше опасения предизвикани от отчета на банката за първото тримесечие и новината за опита ѝ да продаде активи и да организира спасяване. Банката заяви, че ще съкрати до 25% от персонала си, ще намали размера на необслужваните кредити и ще ограничи несъществените дейности.


Единадесет американски банки се опитаха да задържат First Republic на повърхността, като на 16 март заложиха 30 млрд. долара нови депозити, а JPMorgan, Bank of America Corp., Citigroup Inc. и Wells Fargo & Co. предоставиха по 5 млрд. долара. Goldman Sachs Group Inc. и Morgan Stanley и други банки предложиха по-малки суми като част от плана, разработен заедно с регулаторните органи на САЩ. Освен това First Republic се възползва от услугите на Федералния съвет на банките за жилищно кредитиране и от ликвидната линия на Федералния резерв. Десетки милиарди долари бяха хвърлени в черна дупка без резултат.


Това не беше достатъчно. Акциите, които през март 2022 г. достигнаха най-високата си стойност от 170 долара, потънаха под 5 долара в края на април. Крахът на First Republic щеше да застраши не само собствениците на обикновени акции, но и на около 3,6 млрд. долара привилегировани акции и 800 млн. долара необезпечени облигации.


Банката е купувана и продавана няколко пъти през годините, като през 2007 г. Merrill Lynch & Co. плати 1,8 млрд. долара за придобиването на First Republic. Собствеността преминава към Bank of America, когато тя купува Merrill Lynch през 2009 г., и отново сменя собственика си в средата на 2010 г., когато инвестиционни фирми, сред които General Atlantic и Colony Capital, купуват First Republic за 1,86 млрд. долара и след това я правят публична.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Що триете, бе минутари 04.05.2023 18:17

    И рашките са в кюпа.

  • 003 Anonimen 04.05.2023 14:35

    Дрън-дрън,готвят американската популация за дигиталните пари.

  • 002 CNN 03.05.2023 10:24

    Президентът на Съединените щати Бай Хлопни Дъска обеща да потърси „пълна отговорност” от хората, отговорни за фалитите, уверявайки американците, че няма опасност за депозитите им!!! Ще напечатаме нови трилиони долари, а останалият свят ще плати за това !!! Значи санкциите работят перфектно! Ликувай народе....

  • 001 Чичо Пенчо 03.05.2023 10:18

    А иначе санкциите работят!!! В Сатанинските Античовешки Щати има още 8 фалирали банки през последните дни. First Republic Bank, Pacific Western Bank, Western Alliance Bankcorporation, Western Alliance Bancorp, Intrust Financial Corp., UMB Financial Corp., Zions Bancorp. и Comerica Inc. за който още не мъцат !!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.