Практически показателят е технически, но ясно отразява тенденцията на покачване на лихвите. Също така е важен за изчисляването на лихвата върху просрочените задължения.

Свързани новини

01.02.2023 15:14

БНБ вдигна лихвата почти до 2%: Строителството и недвижимостите вече замират, докато банките не вдигат процента по депозити, а само по кредити

Видян 3228 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 1.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Докато ЕЦБ и Фед укротиха темповете на вдигане и дори обмислят, ако не сваляне, то поне замразяване на основния лихвен процент, Българската народна банка (БНБ) определи нова ставка у нас. След като през октомври счупи 13-годишен рекорд и мръдна от нулата, около която се въртеше летвата, за февруари централната ни банка определи ниво от 1,82 на сто. През януари стойността бе 1,42%. Това е поредно повишение, което отразява тенденцията към нарастване на лихвите.


Показателят е технически, но ясно отразява тенденцията на покачване на лихвите. Банките пресмятат върху него, като добавят от себе си, своите лихвени проценти. Очакванията бяха в рамките на тази година реалната тежест по кредитите да порасне поне с 2 на сто, а ето че само за 1 месец вече се изчерпа над 20% от тази прогноза. Което вероятно означава последващо вдигане над рамките на 2-та процента.


Защо очакваме подобно развитие? Засега нашите лихви изостават от нивата на ЕЦБ, което е неестествено, понеже инфлацията ни е почти двойно по-висока от покачването на цените в Еврозоната. Това прави вдигането на лихвите до логично по-високо ниво и у нас.


Това е важно за всички, които имат кредити. А особено за работещите в отрасли като строителството и недвижимите имоти, чийто бум е пресечен поради покачващите се лихви и се очаква да се превърне в бърз спад на цените и обемите. Това вече започна да се случва от края на миналата година. През предхождащото първото вдигане на ОЛП през октомври тримесечие вече имахме 13% срив в строителството. При това имаме едно наум, че данните на националната статистика, които цитираме винаги са фризирани и са по-оптимистични от реалността.


Когато НСИ публикува без друго напудрените си данни за четвъртото тримесечие на миналата година, тенденцията видимо ще се задълбочи. Тя вече се усеща и на пазара за недвижимости, където има стагнация, както 19 минути научи от водещи брокери на първокласни агенции, които при това работят на най-малко заплашения пазар на отбраните клиенти с големи възможности. В масовия сегмент истерията е по-голяма. Нещо подобно на това, което вече преживяхме при предишната световна финансова и икономическа криза 2009-2011 г.


Банките, които свикнаха с огромните печалби през последните години чрез непрестанно и в пъти вдигане на цените на таксите и услугите при нулевия процент, продължават да държат депозитите около 0 на сто, леко повдигайки вече ставките си по кредитите, за да правят още по-големи печалби.


Също така основният лихвен процент на БНБ е важен за изчисляването на лихвата върху просрочените задължения.



Пламен Валентинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 поредно безобразие 03.02.2023 11:50

    Небългарският служител Радев защо още стои шеф на БНБ и му дърпат конците от вън? Стига ни един Иван Искров, който подпомогна фалирането на КТБ и си напълни гушата с милиони, остана ненаказан и се покри в дън земя

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес е подходящ момент да подобрите комуникационните си умения

Днес е подходящ момент да подобрите комуникационните