ЕЦБ посочи, че несигурността относно инфлационните очаквания за година напред е относително стабилна от юли 2022 г. насам, въпреки че остава доста над нивото, преобладаващо преди войната в Украйна.

Свързани новини

12.01.2023 14:19

ЕЦБ: Инфлационните очаквания в еврозоната намаляват

Видян 504 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейската централна банка заяви, че инфлационните очаквания на потребителите за една до три години напред са намалели, според резултати от последното проучване на ЕЦБ в сравнение с предишните данни, представени през октомври 2022 г.

ЕЦБ отбеляза, че продължителното покачване на възприеманата от потребителите инфлация през предходните 12 месеца е спряло, като средният процент остана на 9,9%. Инфлационните очаквания останаха доста под възприемания минал темп на инфлация, особено в средносрочен хоризонт от три години.

Средните очаквания за инфлацията през следващите 12 месеца намаляват от 5,4% на 5,0%, докато очакванията за потребителската инфлация за три години напред се понижават от 3,0% на 2,9%, приближавайки се слабо към целевото средносрочно ниво на ЕЦБ от 2 на сто.

ЕЦБ посочи, че несигурността относно инфлационните очаквания за година напред е относително стабилна от юли 2022 г. насам, въпреки че остава доста над нивото, преобладаващо преди войната в Украйна.

В същото време потребителите очакват номиналният им доход да нарасне с 0,9% през следващите 12 месеца спрямо очаквания през миналия октомври за растеж с 0,7%. За първи път от средата на 2021 г. очакванията за номинален ръст на разходите през следващите 12 месеца намаляват – от 4,7% през октомври на 4,3%, според последното проучване на ЕЦБ. Възприемането на номиналния растеж на разходите през предходните 12 месеца остава непроменено на 6,3%.

Според последното проучване на ЕЦБ, очакванията за икономически растеж в еврозоната за следващите 12 месеца се увеличиха от -2,6% през октомври до -2,0%. В съответствие с по-високите очаквания за икономически растеж, очакванията за нивото на безработица за 12 месеца напред се понижиха до 12,4% в сравнение с 12,5% през октомври. Потребителите продължават да очакват бъдещото ниво на безработица да бъде по-високо от възприеманото текущо ниво на безработица от 11,8%.

Потребителите също така очакват нарастването на жилищните цени през следващите 12 месеца да остане сравнително стабилен от 3,1%. Очакванията за ипотечните лихвени проценти за 12 месеца напред обаче се повишиха допълнително до 4,8%, което е с 1,5 процентни пункта повече в сравнение с началото на 2022 г.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

везни

Приятелските чувства ще надделеят над любовните

Приятелските чувства ще надделеят над любовните и