Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ) съобщи, че е задържала петима руснаци и трима граждани на Украйна и Армения за експлозията, която повреди Кримския мост миналата събота.


ФСБ съобщи, че експлозията е организирана от Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната и неговия директор, предава Ройтерс, позовавайки се на Интерфакс.


Според Руската федерация взрива е причинен от камион бомба.


Взривът, използван на Кримския мост, бил изпратен от Одеса до България, откъдето бил транспортиран през Грузия и Армения, твърди още ФСС, цитирана от ТАСС.


Разследващите твърдят, че пратката е напуснала Одеса през август и е преминала през Русе, България, за Поти в Грузия. След това тя е преместена в Армения - страна, която има споразумение за свободна търговия и облекчен митнически режим с Русия. След това е внесена в Русия през Грузия на 4 октомври, както е посочено в графика.


Според руската агенция в документите за транспортиране като краен получател е посочена несъществуваща фирма в Крим. Но този набор от документи е само последният от няколкото, използвани за прикриване на движението на товара, допълва тя.


Агент на ГУР, известен като "Иван Иванович", контролира хода на пратката, твърди ФСБ. Той е използвал анонимен "виртуален" телефонен номер за комуникация, както и втори редовен мобилен номер, свързан с украински гражданин, става ясно от доклада.


"Разследването продължава. Всички организатори и съучастници в престъплението, включително чужди граждани, ще бъдат подведени под отговорност", подчертава агенцията.


Констатациите на ФСС са в съответствие с твърденията на руския президент Владимир Путин, че Киев е отговорен за атаката, докато украински официални лица обвиниха Москва, че е организирала атаката, за да оправдае последвалите си ракетни удари по украински градове.


Вчера българското правителство обяви, че взривеният на Кримския мост камион никога не е бил в България. Това е било безспорно доказано от българските служби.


Проверката е установила също, че стока със сходни характеристики е въведена на територията на България от друга страна-членка на ЕС в контейнер с надлежно оформени документи под режим транзит.


По време на престоя на въпросната стока в България тя е била под митнически надзор и е напуснала страната в същия контейнер през пристанище Бургас на 17 септември в посока държава, различна от Русия.



 Снимка: Ройтерс