От Бургас обаче всяка седмица има ферибот до друго грузинско пристанище – морската столица на кавказката република Батуми, като според шефа на държавната корабоплавателна компания БМКЦ бил на банкерката Цветелина Бориславова, чиято е Българо-американската кредитна банка.
01/02

Свързани новини

10.10.2022 15:38

Бг камионът за Крим с ферибот на Цв. Бориславова през Черно море, нищо че Домусчиеви фалираха Варна - Поти

Видян 6641 пъти | Коментари 1
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Корабът Героите на Севастопол, който по ирония на съдбата возеше от нас до Кавказ, беше върнат от частното БМФ на държавата, тя не ме намери наемател

След като председателят на Следствения комитет на Русия Александър Бастрикин заяви, че е установено, че от България през Грузия тръгва маршрутът на камиона, който се взриви на Кримския мост и този удар предизвика изстрелване на поне 100 ракети по обекти в Украйна, изви буря и у нас.


Според някои коментатори това е невъзможно, защото нямало как машината да преплава Черно море. Вярно е, че през 2020 г. фалира фериботът, с който БМФ още от соцвреме и до приватизацията от фирма на братя Домусчиеви свързваше  морската ни столица Варна с грузинското пристанище Поти.


От Бургас обаче всяка седмица има ферибот до друго грузинско пристанище – морската столица на кавказката република Батуми, като според шефа на държавната корабоплавателна компания БМКЦ бил на банкерката Цветелина Бориславова, чиято е Българо-американската кредитна банка.



Именно по този път може да е пресечено морето, за да се оправдаят думите на следовател №1 на Русия на среща с президента на РФ Владимир Путин, цитирани от официалната Руска информационна агенция Новости:


"От нас вече е установен маршрутът на движение на камиона, къде е извършен подривът. Това е България, това е Грузия, това е Армения, Северна Осетия, Краснодар. Установени са превозвачите. С помощтта на оперативните сътрудници на Федералната служба за сигурност (б.р. наследникът на КГБ)  можахме да установим заподозрените от числото на онези, които са могли да подготвят терористичния акт. Взривът на Кримския мост е подготовен от украинските спецслужби”.


Ето и подробностите:


Въпреки че на туристическата страница на Варна и на официалната страница на Пристанище Варна в интернет фигурира като работещ, но няма дати на разписание и цени, фериботът от града до грузинския Поти не функционира поне от 1 септември 2020 г., както четем в разследване на авторитетния вестник Сега.
Най-интересна е иронията на съдбата с името на кораба, който остава последен да извършва курсовете между балканския и кавказкия бряг – Героите на Севастопол. Както е известно Севастопол е основното пристанище на Крим, който пък беше анексиран от Русия през 2014 г. Ето и разкритията на Сега:


„Героите на Севастопол - последният кораб по фериботната връзка между Варна, Черноморск и Поти, преустанови дейност. Плавателният съд е собственост на държавната фирма Български морски квалификационен център (БМКЦ), а съвсем доскоро го оперираше БМФ. От 12 август обаче на сайта на БМКЦ е публикувана обява за ново отдаване на кораба. "БМФ прекрати чартъра и го върна на БМКЦ. Върви процедура по отдаване под наем, но засега няма кандидати", заяви пред Сега изпълнителният директор на държавното дружество Ивайло Гавраилов. Параходството се е отказало поради лоша пазарна конюнктура и трупане на загуби. Гавраилов не е оптимист за намиране на нов клиент. От обявата е видно, че търгът е трябвало да се състои на 28 август, но очевидно не се е провел.


Фериботната връзка на Варна стартира през 70-те години на миналия век. От самото начало тя има буквално легендарен характер - символ е на крепкото икономическо сътрудничество между България и тогавашния СССР (б.р. Русия, Украйна и Грузия тогава са части от 1 държава и така е до самия край на 1991 г.), а и на дружбата в исторически план: два от корабите, собственост на България, са кръстени Героите на Одеса и Героите на Севастопол, реципрочно - съветските се казват Героите на Шипка и Героите на Плевен.


Дълги години маршрутът бе Варна - Иличовск (старото име на Черноморск). Фериботната линия оцеля и при драматичните промени от 90-те нататък: съветските съдове станаха украински, а БМФ продължи да експлоатира българските, дори след като бяха извадени от активите на параходството при приватизацията му през 2008 г. (то бе купено от братя Домусчиеви). Към маршрута бе прибавено и грузинското пристанище Поти/Батуми. Постепенно обаче Украйна започна да недоволства от



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 10.10.2022 19:35

    Където е Цура сладура, там е и кухата Мутра натегача...

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели

Днес се фокусирайте върху вашите професионални цели.