Свързани новини

22.06.2009 17:16

Олигарси натискат: Кристалина за премиер

Видян 3706 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако Световната банка можеше да управлява икономиката на света, нямаше да имаме глобална финансова криза, прераснала в икономическа.
Звучи сухо, но това струваше десетки милиони работни места по света и десетки хиляди в нашата страна. За останалите българи това са замразени или намалени заплати, несигурност, намалели обороти и забавени разплащания между фирмите. Така че банкерското малоумие бие по всички нас.
Затова звучи доста странно натискът на някои от най-закъсалите олигарси в България, обединени от желанието си да компенсират загубите си от неумело управление в кризата с държавни средства, да заграбят и народната хазна. Как? Ами чрез банкери.
Кристалина Георгиева е името, което отдавна е налагано в общественото пространство за евентуален премиер на експертно правителство. Лансира я кръгът около така наречената Конфедерация на индустриалците и работодателите в България, създадена от Васко Василев – Ледения: журналист, който направи мощния завод за хладилници в София на бизнесцентър и наследник на Иво Прокопиев, който по времето на Костов вземаше евтино заводи, след като си ги оценяваше сам.
Блазни ги не толкова титлата вицепрезидент на Световната банка, колкото това, че не познава българските условия. Даже се говори, че единият от лансиращите я юнаци вече си бил изчислил откъде щял да вземе 800 млн., та да си укрепи бизнеса.
Сигурно не са чели какво казва Кристалина в подкрепа на провежданата от правителството на Станишев политика: “За да може България да си позволи по-нататъшни съкращения на осигурителната тежест, трябва да има много добра дисциплина в обществените разходи. Ние трябва да предвидим, че ще има спад на приходите от осигуровки и той трябва да се съпровожда с повишаване на дисциплината на обществените разходи. При добър контрол на разходите единственото място, където може да се търсят положителни ефекти за бизнеса и е доказано от практиката, че води до такива, е понижаването на осигурителните вноски. Не трябва да забравяме обаче, че за България в относителен план е по-опасно да изпаднем в условия на дефицит и за да не се случи това, при падащи приходи трябва да сме много внимателни с контрола върху бюджетните разходи”. Това е нейната справедлива оценка за успешната и стабилна политика, провеждана от Станишев и неговия финансов министър Орешарски.
Кристалина има и друга крилата фраза, която малко прилича на Бойковата за лошия човешки материал в България. Ето какво казва Георгиева за 24 часа: “Веднъж ме попитаха как да направим България като Корея? Казах им: като изнесем 7 млн. българи и внесем 7 млн. корейци."


 


19’ се опита да предупреди да не спират кредитите


В началото на миналата есен 19’ се опита да предупреди банките да не спират кредитите. Те обаче изпуснаха изведнъж заемите, включително дребните потребителски. С което пренесоха финансовата криза, ударила техните трезори – майки, и я направиха икономическа криза в България, както неведнъж е посочвал финансовият министър Орешарски.
Липсата на кредити изцеди за 9 месеца натрупванията на бизнеса и междуфирмената задлъжнялост, която трябва да ги компенсира, вече заплашва цялата икономика. Потърпевши засега са главно работниците, които получават намалени или замразени заплати или направо биват съкращавани.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

дева

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите

Денят е подходящ да се фокусиране върху детайлите.