Испанският министър-председател Педро Санчес по време на събитието, посветено на 40-годишнината от присъединяването на Испания към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), в Театро Реал в Мадрид на 30 май. (Пиер-Филип Марку/AFP/Getty Images)

Свързани новини

30.05.2022 15:12

Подкрепата на НАТО за Украйна е "несломима", казва испанският премиер

Видян 1795 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Испанският министър-председател Педро Санчес заяви в понеделник, че подкрепата на НАТО за Украйна е "несломима", тъй като тя се бори с нахлуването на руските войски вече повече от три месеца, предаде CNN.




Санчес говори на церемония в Мадрид по случай 40-годишнината от присъединяването на Испания към Алианса. Присъства и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.




"Зверствата по време на войната в Украйна и смъртта на невинни жертви водят до безрезервно осъждане (на Владимир Путин)", каза Санчес. "Путин няма да постигне целите си, защото подкрепата на съюзниците от НАТО за Украйна е несломима. "




Столтенберг похвали приноса на Испания към НАТО и отправи поглед към срещата на върха на НАТО в Мадрид в края на юни.


 


Столтенберг заяви: "Ще задълбочим сътрудничеството си със съмишленици и организации, включително с Европейския съюз и страните от Индо-Тихоокеанския регион. Към нас ще се присъединят и Финландия и Швеция, които току-що подадоха исторически заявления за присъединяване към нашия алианс. "




Неотдавна Финландия и Швеция изоставиха историческите си политики на неприсъединяване, позовавайки се на войната в Украйна, и предприеха стъпки към членство в НАТО.




Санчес заяви, че "единството на НАТО е най-доброто решение, за да се избегне ескалация" на войната в Украйна.




"Путин се опитва да блокира легитимните стремежи на Украйна да постигне напредък в областта на демокрацията. Той го прави по една-единствена причина - заплахата, която демокрацията представлява за неговия режим, е това, от което той наистина се страхува", казва Санчес.


 


 


Санчес и Столтенберг се срещнаха през уикенда в правителствена резиденция южно от Мадрид, за да обсъдят плановете за срещата на върха на НАТО следващия месец, съобщи пресслужбата на министър-председателя.


В понеделник в историческия кралски театър в Мадрид се състоя церемонията по отбелязването на годишнината, в която участва и испанският крал Фелипе. Присъстваха и трима бивши испански министър-председатели и четирима бивши генерални секретари на НАТО, които са служили след присъединяването на Испания към Алианса на 30 май 1982 г.
 
 
 

 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с предизвикателства

Днес може да се сблъскате с предизвикателства, които