Обяснете как ще накажете Русия за военни престъпления, без да застрашите жизненоважното научно сътрудничество

Свързани новини

28.05.2022 07:11

Глобалният научен прогрес може да бъде засегнат от ответната реакция на изследователския сектор срещу руските проекти: Политико

Видян 12360 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Обяснете как ще накажете Русия за военни престъпления, без да застрашите жизненоважното научно сътрудничество. "




Това е сложният изпитен въпрос, пред който са изправени европейските университети, докато обмислят живота след бруталното нахлуване на Кремъл в Украйна и се борят с последиците от прекъсването на институционалните връзки с Русия.




Докато в първите дни на войната вниманието беше насочено към необмислени действия като това на университета Милано-Бикока да отмени - преди да възстанови - курс за емблематичния руски писател Фьодор Достоевски, сега европейският сектор на висшето образование се сблъсква с по-дълбоки проблеми, свързани със сътрудничеството с руските академични среди, отбелязва европейското издание на Политико.


 


 От една страна, войната вероятно ще доведе до изтичане на мозъци от руските академични среди, които вероятно ще бъдат изкушени от по-големи заплати и свобода в изследванията си в чужбина. Но тези, които остават, както и някои от техните западни колеги, съжаляват за пропуснатите възможности, особено в областта на изследванията на климата.




Някои представители на индустрията предвиждат научни последици, тъй като секторът налага на руските институции своя версия на санкции - отмяна на научни конференции, прекратяване на съвместни изследователски проекти и замразяване на трансграничното финансиране. Други предупреждават мрачно за "културата на отмяната" и пропуснатите възможности.




Русия е важна в области като изследванията на климата и Арктика и прекъсването на връзките "всъщност ще върне назад световния научен прогрес", казва Дейвид Матюс, международен редактор в изследователския форум Science Business.


 


 


"Но въпреки това мисля, че е по-важно да изолираме Русия", каза той.




Една от областите, които ще бъдат особено засегнати, са изследванията на вечната замръзналост.




Според Тед Шуур, еколог от Университета на Северна Аризона и експерт по вечна замръзналост, 50-60% от вечната замръзналост в световен мащаб се намира в Русия, където се намира и голяма част от световния опит в областта на този специален вид подземни почви, които остават постоянно замръзнали.


 


 


Когато се топи, вечната замръзналост отделя парникови газове като въглероден диоксид и метан. Дори ако светът се придържа към оптимистичната траектория за ограничаване на глобалното затопляне до 2C, казва Шуур, това означава, че ще добави до 20% повече въглерод или задържащи топлината газове в атмосферата - което прави сътрудничеството по този въпрос жизненоважно.




"Руската наука има богата история и активна дейност в областта на изследванията на вечната замръзналост", каза той. "Прекъсването на тези връзки просто намалява цялостното научно усилие в областта на вечната замръзналост. "




Миналия месец ЕС обяви, че спира цялото текущо финансиране на руски публични органи - незабавно прекрати 56 академични научноизследователски проекта и безвъзмездни средства, отпускани от Русия и ЕС, и прекрати всякакво сътрудничество до второ нареждане.


 


 


 15 от най-големите академични издателства в света също заявиха, че ще спрат да продават услуги - включително всички списания и бази данни - на Русия, като по този начин на практика ще лишат своите учени от 97,5 % от абонаментните научни продукти.




В Свободния университет в Берлин директорът по международните въпроси Херберт Гришоп отмени програмите за двойни дипломи с руски партньори, което намали приходите с до 50 000 евро годишно. През 2019 г. институционалните проекти, съфинансирани от Русия и Германия, са на стойност 36,3 млн. евро, като повечето от тях са в областта на науката. Обединеното кралство също така замрази плащания на безвъзмездни средства за научни изследвания на стойност десетки милиони евро. Повече от половината от руските статии са написани в съавторство с учени от ЕС - много от тях с германци.




"Това, което се случи по отношение на връзките между руската и европейската изследователска общност, е доста драматично", казва Матюс.


 


Но не всички са впечатлени, тъй като съвместните академични длъжности и обменът на гостуващи професори внезапно са прекратени.

Академикът от Кеймбридж Димитриус Флудас, извънреден професор в университета "Имануел Кант" в Калининград, казва, че е пътувал до четири пъти годишно, за да преподава право в руския ексклав.




"Наистина съм разочарован и разстроен", казва той. "И за двете страни това ще бъде пагубно; връзките между тях се засилваха. " Според Флудас повече от 1000 европейски учени са в подобно положение.




Важно е също така ответните действия срещу Русия да не отидат твърде далеч и руските учени в Европа да бъдат защитени, предупреди Михаел Гаебел, директор на Европейската асоциация на университетите (EUA), която представлява повече от 800 университета.


 


 


 По-специално, той критикува широко разпространената забрана на Достоевски в миланския университет и я посочва като пример, който институциите трябва да избягват да следват.




"Надявам се, че това е последният кръг на културата на отмяна", каза той. "Това просто няма смисъл и е точно това, което не искаме. "




Но в крайна сметка, макар че специалистите спорят къде точно трябва да се прокарат границите, политическата цел на Запада да осакати Русия в отговор на смъртоносната й атака срещу Украйна вероятно ще намери успех в сферата на висшето образование.




"Мисля, че дългосрочният резултат за Русия ще бъде потенциално голяма емиграция на учени", казва редакторът Матюс. "За тяхното икономическо и технологично предимство това ще бъде наистина сериозен удар в дългосрочен план. "


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 28.05.2022 23:59

    Първо - Гугъл.бг, вие имате сънна апнея, преспивайте с когото хванете, след седмица ще знаете какво имате. Второ - Европейските учени да не оплакват учените на рашките защото те имат в резерв китайските учени. А китайците отдавна имат в ПЪТИ по-вече регистрирани патенти от сашките и EUратата, но официалните медии мълчат.А девет от десет научни проекта се ръководят от китайци, японци, виетнамци или индуси. Срам за бялата раса!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

дева