САЩ обвиниха Русия, че е предизвикала рязък скок на цените на храните, като е продължила военните си действия в Украйна

Свързани новини

26.05.2022 18:05

Продоволствената криза не е свързана със санкциите: САЩ

Видян 6156 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Въпреки че алармира за нарастващите световни цени на храните, САЩ нямат намерение да отменят ограниченията върху руската търговия, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс пред журналисти по време на ежедневния брифинг в сряда.




Москва твърди, че те засягат способността й да изнася храни и торове, но това е "лъжа", каза той.




"Със сигурност няма да отменим санкциите си в отговор на празни обещания, а от Руската федерация и преди сме чували празни обещания", каза Прайс, когато беше попитан дали Вашингтон ще отмени ограниченията, както предложи Москва.


 


 


САЩ обвиниха Русия, че е предизвикала рязък скок на цените на храните, като е продължила военните си действия в Украйна. Западните държави призоваха Русия да улесни износа на зърно от Украйна, но Москва заяви, че ситуацията е сложна и не е толкова едностранчива, колкото я представят западните държави.
 
 
 
Един от последните коментари по този въпрос дойде от руския заместник-министър на външните работи Андрей Руденко в сряда. Той заяви, че облекчаването на продоволствената криза ще изисква "отмяна на санкциите, наложени върху руския износ и финансови транзакции", както и "премахване на морските мини от всички украински пристанища".
 
 
 
Прайс отхвърли това изявление и други, направени от руски официални лица, като поредица от "лъжи" и "дезинформация".


"Санкциите на САЩ не водят до прекъсване на руския износ на селскостопански продукти. Факт е, че санкциите на САЩ бяха специално разработени, за да позволят износа на селскостопански стоки и торове от Русия", каза той.
 
 
 
Вашингтон съобщи, че в един момент е обмислял да наложи санкции срещу руските храни и торове, въпреки че купувачи на руски продукти като Бразилия категорично се противопоставиха. Министърът на земеделието на САЩ Том Вилсак заяви, че "може би са необходими жертви, за да се справим с неоправданата война, която Русия реши да започне", по време на среща на ООН, посветена на продоволствената сигурност през март. В крайна сметка Вашингтон се противопостави на този ход и добави хранителни продукти и торове към списъка с изключения.
 
 
 
Говорителят на Държавния департамент намекна, че руските служители, включително Руденко, невярно твърдят обратното. Междувременно Москва твърди, че износът на храни и торове е засегнат косвено от ограниченията върху финансовите транзакции, застраховането на кораби, използването на западни пристанищни съоръжения от руски кораби и други подобни фактори.
 
 
 
"По същия начин Украйна реши да разположи мини по крайбрежието си, за да предотврати евентуални руски десантни атаки, и да забрани на чуждестранни кораби да напускат пристанищата ѝ", заяви Москва. Тя заяви, че военните ѝ няма да спират гражданския трафик към украинските пристанища, при условие че корабите се движат по определени и контролирани от Русия маршрути. Но Русия сама не може да гарантира тяхната безопасност, се казва в съобщението. Западни представители обвиняват Москва, че поддържа пълна морска блокада на Украйна.
 
 
 
 
Прайс и други западни представители, като британския министър на отбраната Бен Уолъс, изтълкуваха думите на Руденко като предложение за свободно преминаване на кораби, превозващи украинско зърно, в замяна на облекчаване на санкциите.
 
 
 
 
 
 
 

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 27.05.2022 08:11

    Ако някой дава празни обещания за точно тези който казват че не вярват на празни обещания.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

скорпион