Разговор Петков е провел и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е коментирала, че едностранното нарушаване на договора за доставка от руска страна не е само проблем на България"

Свързани новини

27.04.2022 11:21

България преглежда договора за транзит през България, едностранно действие на изнудване е недопустимо: Петков

Видян 1641 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Правителството е подготвено за сценария спиране на доставките на руски природен газ за страната ни, като от своя страна в момента преглежда договора за транзит през страната ни.



Това обяви премиерът Кирил Петков пред министрите и декларира, че България няма да се подаде на рекет и шантаж да плаща природния газ в рубли, като в същото време няма да се намаляват доставките на синьо гориво към потребителите в страната ни.



Министерството на енергетиката има ясен план за действие в настоящата ситуация, каза премиерът:


 


"Българското правителство е подготвено за този сценарий. Няма да има намаляване на подаването на газ към консуматорите по никакъв начин".


 


Спирането на синьото гориво към страната ни от "Газпром" е нарушение на действащия договор, заяви още Петков: "И е шантаж за използване на извъндоговорен план за плащане в рубли през трети лица, което не гарантира нито доставките, нито парите на българите. Няма да се поддадем на подобен рекет. България също преглежда всички договори с "Газпром", включително договора за транзит през България, защото едностранно действие на изнудване е недопустимо".


 


 


В телефонен разговор тази сутрин с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис Петков е получил уверение, че физическото изграждане на интерконектора с Гърция ще приключи през юни. Има възможност и за доставки преди това към страната ни.


 


"Той също потвърди общи действия за диверсификация през втечнен газ, така че там комуникацията върви на ежедневна база между двамата министри на енергетиката също".


 


Разговор Петков е провел и с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е коментирала, че едностранното нарушаване на договора за доставка от руска страна не е само проблем на България".


 


"Това е проблем на целия ЕС и ответните действия ще бъдат общи. Искам да уверя всички български граждани да са спокойни, ясният план е налице, европейският отговор също и всички алтернативи как да отвърнем, ако това нещо се потвърди днес финално, вече сме готови с точните стъпки", заяви Кирил Петков.


 



Снимка: БГНЕС


 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред буря от емоции

Днес е възможно да се почувствате малко изгубени сред