Макар да е на страната на Украйна и да иска повече санкции срещу Москва, Нехамер заяви, че не е единствен, който се противопоставя на исканията на Киев за спиране на вноса на руски газ

Свързани новини

14.04.2022 09:26

Стоп на синьо гориво от Русия вреди повече на ЕС, отколкото на РФ: Австрийският канцлер

Видян 3670 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Спирането на доставките на газ от Русия би навредило на някои членове на Европейския съюз много повече, отколкото на Москва, заяви австрийският канцлер Карл Нехамер в интервю след срещата с руския президент Владимир Путин пред американската тв компания CNN.



Макар да е на страната на Украйна и да иска повече санкции срещу Москва, Нeхамер заяви, че не е единствен, който се противопоставя на исканията на Киев за спиране на вноса на руски газ.



"Австрия не е сама с този аргумент срещу газовото ембарго", заяви Нехамер пред CNN в сряда, като каза, че Германия, Унгария "и други държави членки на ЕС" също подкрепят позицията му.



Американският канал го притиска за газовото ембарго, тъй като това е едно от основните искания на украинския президент Владимир Зеленский, с когото Нехамер се срещна, преди да отлети за Москва, за да се види с Путин - първият лидер на ЕС, който прави това от 24 февруари насам, когато Русия изпрати войски в Украйна.



Зеленский си позволи да стигне дотам, че заради водещата позиция на Германия против газовото ембарго, той първо покани, а после нарече „нежелателно” посещението на немския президент Щайнмайер в Киев, където той трябваше да отиде заедно с полския Дуда и колегите им от бившите съветски републики в Прибалтика, които днес са членове на друг съюз – Европейския.


По този повод канцлерът Шолц остро порица режима в Киев.


Простата сметка показва, че ако има стоп на руското гориво за Европа, Украйна ще губи едни от малкото валутни приходи, които все още име – за транзита, който Газпром си плаща чинно и до момента, въпреки специалната операция – необявената война между двете държави.



Притиснат от водещия на CNN да предложи други руски неща, които ЕС би могъл да санкционира в отговор на исканията на Зеленский, Нехамер предложи "малки електронни части", които според него се използват в руските танкове и безпилотни самолети.



"Сега трябва да мислим за санкциите по по-интелигентен начин, как да навредим на Руската федерация, но да не навредим на нас самите", каза канцлерът. Въпреки че ЕС е взел решение да стане независим от руския газ, "това не е възможно сега, ще отнеме време", добави той. Експертите смятат, че става въпрос в най-добрия случай за 5 - 7 години.



В началото на април най-голямата австрийска енергийна компания заяви, че ще бъде "невъзможно" да спре да купува руски газ тази година, тъй като Виена няма достъп до алтернативни източници на енергия.


ЕС внася 40-45% от целия си природен газ от Русия, както за отопление, така и за промишлени цели. За страни като най-голямата икономика в Общността Германия, която дава повече от посетилите Киев тази седмица бивши соцстрани, взети заедно, също като Австрия, Унгария и особено България този процент е доста над 50 на сто, а има и още ощетени.



Нито САЩ, нито Катар произвеждат достатъчно количество втечнен природен газ (LNG), за да заменят руския внос, а дори и да произвеждат, няма достатъчно кораби и терминали в ЕС, които да приемат доставките.



Кирил Пламенов




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 14.04.2022 22:53

    Уви, да. Но това е и целта, да се банкрутира Европа и най вече Германия. Защото, ако Германия, Русия и Китай се сдушат, щатите стават един ръждясал остров.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

риби