Разговорите бяха първата лична среща на Путин с лидер на ЕС от началото на руската атака срещу Украйна през февруари

Свързани новини

12.04.2022 09:46

Русия подготвя офанзива в Източна Украйна "в огромен мащаб": Австрия

Видян 2179 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Австрийският канцлер Карл Нехамер си тръгна от срещата си с руския президент Владимир Путин в понеделник, убеден, че санкциите не отслабват решимостта на Кремъл да разреши кризата в Донбас преди да прекрати военната офанзива в Украйна.



"Той ясно потвърди, че санкциите са тежки за Русия, но ситуацията в Донбас, както каза той, трябва да бъде, така да се каже, разрешена, въпреки санкциите - дори ако те са доста осезаеми", каза Нехамер пред репортери след срещата в резиденцията на Путин край Москва, цитиран от ТАСС.


 


Разговорите бяха първата лична среща на Путин с лидер на ЕС от началото на руската атака срещу Украйна през февруари. Макар че Нехамер заяви, че се надява да "изгради мостове" с пътуването си до Москва, след това той заяви пред репортери, че "като цяло нямам оптимистични впечатления, които мога да ви съобщя от този разговор с президента Путин".




След като изтегли силите си от околностите на Киев, Русия подготвя офанзива в Източна Украйна "в огромен мащаб", твърди Нехамер. Путин смята, че войната е необходима за защита на руската национална сигурност, и не вярва на международната общност, която според него е "едностранчива", каза канцлерът.


 


Нехамер заяви, че срещата не е била "приятелска визита", и добави, че разговорът е бил "директен, открит и труден". Той заяви, че е казал на Путин, че предполагаемите военни престъпления в Украйна трябва да бъдат разследвани, за да се гарантира, че извършителите ще бъдат изправени пред съда.




Друга обсъждана тема беше фактът, че антируските санкции ще останат в сила и ще се засилват, "докато в Украйна продължават да умират хора", каза Нехамер. Той също така призова да се създадат хуманитарни коридори за доставка на храна и вода до обсадените градове и да се евакуират жените, децата и ранените.




"Сега ще информирам европейските ни партньори за разговора и ще обсъдим по-нататъшните стъпки", каза канцлерът.


 


Русия отрича да е извършила военни престъпления, като твърди, че украинските власти са направили фалшиви обвинения, за да манипулират международното обществено мнение.


 


 


Конфликтът в Донбас води началото си от подкрепяното от Запада сваляне на избраното ръководство на Украйна през 2014 г. Голяма част от рускоезичното население в украинските области Донецк и Луганск се противопоставя на преврата и обявява независимост от Киев, което води до седемгодишни боеве.




Русия официално призна Донецката (ДНР) и Луганската (ЛНР) народни републики за суверенни държави през февруари, два дни преди да започне военната си офанзива срещу Украйна. Путин обвини Киев, че не изпълнява условията на споразуменията от Минск - протоколи, подписани с посредничеството на Германия и Франция, които целят да уредят статута на тези региони в рамките на украинската държава.


 


Киев настоява, че руската офанзива е била напълно непровокирана, и отрича твърденията, че планира да си върне двата бунтовнически региона със сила. Русия вече поиска от Украйна официално да се обяви за неутрална страна, която никога няма да се присъедини към водения от САЩ военен съюз НАТО.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

близнаци