Любомир Каримански е бил изпълнителен директор на банката, там е поддържана сметка на офшорна фирма и са вървели преводи, през които са изпирани руски пари от схемата Магнитски, разкрива разузнавателната служба на Министерството на финансите на САЩ

Свързани новини

06.04.2022 10:09

Офшорка прала руски милиони, докато Каримански управлява Инвестбанк: US-финансовото разузнаване

Видян 3534 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Докато кандидатът за гуверньор на БНБ Любомир Каримански е бил изпълнителен директор на Инвестбанк, там е поддържана сметка на офшорна фирма и са вървели преводи, през които са изпирани руски пари от схемата Магнитски, разкрива разузнавателната служба на Министерството на финансите на САЩ.


 


Фирмата Solidstar Worldwide Ltd е регистрирана на Британските Вирджински острови. Tя попада в докладите на американското финансово разузнаване FINCEN заради съмнителни доларови преводи.


 


Досиетата FinCen изтекоха преди две години към Международния консорциум на разследващите журналисти ICIJ. Става дума за над 2100 документа, разкриващи как глобални банки улесняват движения на пари свързани с тероризъм, наркотрафик и незаконни операции на олигарси.


 


В един от тези доклади се разглеждат доларовите трансакции свързани с фирмата Prevezon Holding. Тя е ключова за делото Магнитски – мащабна схема за пране на 230 милиона долара от данъчни измами в Русия. Докладът за Prevezon е над 300 страници и към него има приложен дълъг списък с банкови трансакции.


 


Сред засечените фирми е Solidstar Worldwide LTD. FINCEN е проучил нейни банкови преводи за над 105 милиона долара.


 


От разследване на ICIJ – международна група на разследващи журналисти, е известно, че офшорката Solidstar Worldwide LTD е регистрирана на името на азербайджанския футболист Джавид Хюсеинов и е замесена в многобройни съмнителни трансакции чрез сметката си в естонския клон на Danske Bank.


 


Но, освен сметка в Естония, Solidstar Worldwide LTD е успяла да отвори сметка и в българската Инвестбанк откъдето е правила съмнителни трансакции.


 


Данните за Solidstar, проучвани от FINCEN, са за периода 2014 – 2017 г. До 19 октомври 2015 г. изпълнителен директор на Инвестбанк е бил Любомир Каримански.


 


В доклада на FinCen са цитирани преводи от българската сметка на Solidstar към чешка сметка на Castlefront L.P.
Castlefront е идентифицирана в делото U.S. VS. PREVEZON HOLDINGS ET AL като куха фирма, използвана за „изпиране на 230 милиона долара от руска схема за данъчни измами през недвижими имоти в САЩ“ – пише в доклада. Именно тази схема, разкрита от руския адвокат Сергей Магнитски, е причина за неговата смърт в руски затвор през 2009 г. През 2012 г. САЩ приеха първата версия на закона Магнитски, но разследването продължава години след това с проследяване на паричните потоци от съмнителните фирми.


 


Още през 2015 г. американските разследващи откриват следата, водеща към Castlefront като част от престъпната схема. А две години по-късно FinCen идентифицира Solidstar Worldwide и другите компании, захранвали тази сложна мрежа от офшорки, която се припокрива с Азербайджанската перачница и Перачницата Тройка.


 


По-рано разследване на Биволъ установи, че пари от „мрежата Магнитски“ са текли към оръжейната фирма Трансмобил на Добрин Иванов.


 


Става дума за три превода за общо 1 096 921 евро по сметка на Трансмобил в Инвестбанк, които идват от Solidstar Worldwide LTD.


 


Преводите са за периода януари – юли 2015 г., когато Каримански все още е изпълнителен директор на банката.
Докато текат тези пари от офшорката към Трансмобил в България се случват две събития: собственикът на Трансмобил придобива акции в ТВ Европа и в България е отровен, вероятно с Новичок, оръжейният търговец Емилиян Гебрев.
Разследващият сайт Bellingcat разкри, че атаката срещу Гебрев е дело на агенти на ГРУ и свърза Трансмобил с този международен скандал, припомня bird.bg. И продължава:


 


„По времето, когато получава преводите, Трансмобил е собственост на бизнесмена Добрин Иванов и на бившия директор на оръжейния завод Дунарит Пламен Симеонов. В момента Добрин Иванов е едноличен собственик на оръжейната фирма Трансмобил, а чрез друга компания владее ТВ Европа. Неотдавна телевизията се ребрендира на Евронюз България.


 


Бившият изпълнителен директор на Инвестбанк Любомир Каримански сега е политик от управляващата партия Има такъв народ и кандидат за поста гуверньор на БНБ.


 


От Инвестбанк не отговориха на запитване на Биволъ кога е отворена сметката на Solidstar Worldwide LTD, кое лице е декларирано като бенефициер и колко пари са минали през нея.


 


В становище, изпратено от Инвестбанк се казва, че търсената информация “включва факти и обстоятелства, съставляващи банкова тайна по смисъла на чл. 62, ал. 2 от Закона за кредитните институции, която може да бъде разкривана само при изпълнение на специфичните изисквания на закона.”


 


От финансовата институция уточняват още, че отварянето и поддържането на сметки на офшорни компании не е забранено от закона”.


 


Всъщност, това НЕ Е ВЯРНО – по указания на ДАНС, които са и писмени и се базират именно на закона, българските банки на практика НЕ ОТВАРЯТ сметки не просто на офшорки, а и на дружества, които са български, но са свързани с подобен тип фирми – например имат такова участие в собствеността.


 


„Това не е първият случай, когато Инвестбанк се замесва в съмнителни операции. И до момента там са запорирани сметки с над 158 млн. долара заради съмнения, че това са мръсни пари на венецуелския диктатор Мадуро, верен съюзник на Кремъл”, уточнява още bird.bg.


 


Напомняме, че банката беше купена и развита пак благодарение на руски пари – на покойния вече и изгонен от България по заповед на българското контраразнаване Денис Ершов, когато от МОБ Свети Никола стана Нефтинвестбанк.


 


 Илиян Костадинов





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Тодор 08.04.2022 12:49

    Явно и този Каримански е изпечен мошеник! Такива са кадрите на Слави Учиндолски!

  • 002 Anonimen 07.04.2022 11:21

    Не разбирам какъв е проблема да отложи избора и да се потърси наистина компетентен и чист човек да се излъчи!Свършиха ли се читавите хора в България?Не!Просто се иска отново да даде държавата на мафията.След като излизат подобни съмнения,дори и да има грам истина пак тези предложения ,не са подходящи.Впрочем всичките предложения на Слави Трифонов са неудачни,просто факт!

  • 001 Anonimen 06.04.2022 11:01

    Каримански е такъв, а другия случаен кандидат на Кирчо и Кокорчо соросоид преподавател в Американския у-тет. И двамата са нефелници и не притежават поне минималните качества за шеф на БНБ. По-добре да се удължи времето на Радев

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

близнаци