Споразумението ще позволи на индийските износители да продължат да правят бизнес с Русия въпреки санкциите, които забраняват, наред с другото, международните механизми за разплащане в страната, като например SWIFT

Свързани новини

28.03.2022 13:16

Индия е на път да премине към национални валути в търговията с Русия

Видян 1935 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Системата, позволяваща директни плащания в рупии и рубли в търговията между Русия и Индия, може да бъде въведена тази седмица, заяви в сряда пред CNBC президентът на Федерацията на индийските експортни организации (FIEO) А Сактивел.


 


Споразумението ще позволи на Индия и Русия да извършват финансови операции, заобикаляйки щатския долар. Русия на практика не може да използва американската валута поради западните санкции, наложени заради конфликта в Украйна.


 


Според служителя индийското правителство работи по предложение за разрешаване на до пет национализирани индийски банки да участват в механизма за търговия с рупии и рубли и вече са проведени обсъждания по този въпрос между управителя на централната банка, министъра на финансите и банките.


 


Споразумението ще позволи на индийските износители да продължат да правят бизнес с Русия въпреки санкциите, които забраняват, наред с другото, международните механизми за разплащане в страната, като например SWIFT. Освен това то ще позволи на Индия да продължи да купува руски енергийни продукти и други стоки.




Според Сактивел индийската икономика може да спечели от санкциите, на които е подложена Русия, тъй като те дават възможност на индийските износители да разширят дейността си на руския пазар.


 


"Износът за Русия не е голям, само на селскостопански и фармацевтични продукти. Сега, когато целият Запад забранява Русия, ще има много възможности за индийските фирми да навлязат в Русия", заявява той.




Министерството на финансите на Индия и Резервната банка на Индия все още не са коментирали новата търговска договореност.




За разлика от САЩ и ЕС Индия не критикува Русия за нахлуването й в Украйна и се въздържа да осъди Москва по време на последните гласувания в ООН. На въпрос дали продължаващата търговия на Индия с Русия ще предизвика гнева на Запада, Сактивел отговаря, че страната му е заела "неутрална позиция" по отношение на ситуацията в Украйна.


 


"Правителството ще вземе под внимание всички фактори. Правителството играе много внимателно", подчертава той.




През 2021 г. Индия е изнесла за Русия стоки на стойност 3,3 млрд. долара, предимно фармацевтични продукти, чай и кафе. Що се отнася до вноса, Индия е закупила руски продукти на стойност 6,9 млрд. долара, включително оръжия и отбранителни стоки, минерални ресурси, торове, метали, диаманти и други скъпоценни камъни. Индия също внася руски петрол, като според последните съобщения в медиите основната рафинерия в страната Indian Oil Corp е увеличила покупките на руски суров петрол през последния месец. Съобщава се също, че Индия обмисля да купува суровини от Русия и Беларус за производството на торове на фона на рязко покачващите се цени на суровините.


 


 


 


 


 




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

водолей