Украйна е поискала и ще получи от държави от ЕС изтребители, каквито украинските военни летци могат да използват

Свързани новини

01.03.2022 09:00

Янев отказал бг МиГ-ове за Киев: Гласове

Видян 4726 пъти | Коментари 4
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Украйна е поискала и ще получи от държави от ЕС изтребители, каквито украинските военни летци могат да използват, съобщи Жозеп Борел.




Отказът наши МИГ-ове и летци да пазят небето над Украйна е в основата на конфликта между премиера Кирил Петков и министъра на отбраната Стефан Янев, научи Епицентър.бг от сигурни източници в МО.




На последната среща на върха в Брюксел от България е поискано да изпрати наши изтребители за участие във военния конфликт. България има общо 19 изтребители МиГ-29, от които в полет са едва 5-6.




"Украйна е поискала и ще получи от държави от ЕС изтребители, каквито украинските военни летци могат да използват", съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел след извънредното онлайн заседание на европейските външни министри вчера.




"Някои от държавите в ЕС имат такива самолети, отбеляза той и посочи, че тези решения ще се взимат извън европейската рамка. Изпращаме не само въоръжение на Украйна, а и изтребители”, добави Борел. Вчера и Урсула фон дер Лайнен обеща да прати европейски самолети като военна помощ на Зеленски.




Позиция на НАТО досега е, че нито една държава няма да изпрати нито един свой войник на страната на Украйна. За първи път обаче Брюксел разреши изпращането на военнна техника в помощ на Киев. Така се стигнало до идеята да бъдат изпратени 6 броя МиГ-29 от България и 6 броя СУ-25 от Унгария, защото за тях имат пилоти.




Президентът Румен Радев е изразил несъгласие срещу това. Министърът на отбраната Стефан Янев също категорично се е противопоставил на идеята за въвличането на България във войната между Русия и Украйна. И това е ускорило процеса за светкавичното му отстраняване от министреското кресло.




"Задачата е да бъде освободен постът на министъра на отбраната за някой, който е по-, да го кажем така, по-отзивчив при прокарването на конкретни външни интереси при определянето на българския политически дневен ред, включително по отношение на военната сфера и решенията, които се взимат там", написа Янев късно снощи във Фейсбук в своя позиция, която взриви политическата сцена у нас.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 01.03.2022 21:26

    Какъв интересен лапсус - "Фон Дер Лайнен",изглежда подкрепата е само на хартия,а в акъла друго се върти.

  • 003 Anonimen 01.03.2022 15:01

    Достоен държавник и политик!БЪЛГАРИН!!! Респект,почит и уважение! Няма да пиша за партия на родолюбците, защото ми изтривате коментара. Срамота!

  • 002 Anonimen 01.03.2022 11:27

    Русия приземи изцяло авиацията на Украйна. Летищата са негодни за кацане. Радарните станции са ликвидирани. За какви самолети за Украйна става дума? Къде ще излитат? От Полша? Ако това стана пишете и НАТО във войната!)

  • 001 Anonimen 01.03.2022 11:10

    И много правилно е постъпил Янев. Изпращане на изтребители означава намеса в конфликта. Сашките и бритките искат тъпите европейци да им вадят горещите кестени. Украйна, без да е член на НАТО е гъчкана с британско и американско оръжие, както и с военни консултанти.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец