Янев остана без подкрепата на БСП и ИНТ, които иначе твърдяха, че са против оставката му.

Свързани новини

28.02.2022 18:22

Коалицията уволни Янев по искане на Петков

Видян 2355 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


МС гласува предложение до НС за освобождаване на военния министър Стефан Янев на извънредно заседание. Всички лидери на партиите в коалицията са съгласни с неговото отстраняване.


 


Това означава, че Янев остана без подкрепата на БСП и ИНТ, които иначе твърдяха, че са против оставката му. Премиерът Кирил Петков вече предложи друг летец - Тодор Тагарев за шеф на МО.


 


„Никой министър в това правителство няма право на собствена външна политика, особено във Facebook”, заяви часове по-рано на брифинг  в МС Петков. Премиерът посочи, че ще настоява тя да бъде гласувана на извънредно заседание на НС във вторник.


 


“Никой министър не може да казва на правителството, че неговото оставане е функция на стабилността на правителството. Мой военен министър не може да използва думичката „операция”, вместо „война”,  аргументира се Петков. Няпомняме, че от миналата седмица Янев е нападан от Демократична България за “ терминологията на Владимир Путин”.


 


Още в неделя министърът публикува статус във Фейсбук, в който предупреди за "бъдещи решения на правителството, които не са в интерес на България и дори са опасни за страната ни".


 


От поста му се разбра, че и Продължаваме промяната (ПП) е оттеглила доверието си от него. Янев обвини в хаотичност и "тежка неадекватност" правителството. "Няма да подам оставка, но ако бъда отстранен от правителството, това ще има опасни последици", написа той.


 


"Целта на моите „партньори“ и критици е ясна. Целта, разбира се, не е просто да ме дискредитират в персонален план. Задачата е да бъде освободен постът на министъра на отбраната за някой, който е по-, да го кажем така, по-отзивчив при прокарването на конкретни външни интереси при определянето на българския политически дневен ред, включително по отношение на военната сфера и решенията, които се взимат там. Реализирането на подобен сценарий, според мен, поставя под риск националната ни сигурност", алармира Янев.


 


Новото предложение за  министър на отбраната е  Тодор Тагарев, който също е от квотата на ПП. Той вече заема поста, но в качеството си на служебен военен министър в кабинета на Марин Райков през 2013 г.  Преди това, в периода 2009-2010 при Борисов 1, е съветник по стратегически отбранителен мениджмънт на Аню Ангелов в МО.


 


През 2016 г. Тагаев бе назначен за шеф на Института по отбрана, но година по-късно е освободен от именно Янев, който по онова време е служебен военен министър. Мотивът за уволнението му е "подмяна на тактико-техническите задания" на проектите за закупуване на нов тип изтребител.


 


Тагарев е завършил Висшето военновъздушно училище Георги Бенковски в Долна Митрополия като инженер по автоматика и телемеханика. През 1989 г. защитава дисертация във Военновъздушната инженерна академия Жуковски във Воронеж (СССР), а през 1994 г. и в Командно-щабния колеж на ВВС на САЩ в Алабама. И той е работил в НАТО в периода от 2005 до 2008 г. Тагарев е бил член на Борда за изследвания и технологии на НАТО и национален представител в неговия панел Системни анализи и проучвания.


 


 


Егор Глазунов


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 01.03.2022 13:44

    Достоен държавник и генерал! БЪЛГАРИН!!! Дано създаде партия на родолюбците! Респект,почит и уважение!

  • 001 Anonimen 01.03.2022 07:39

    новите ЯСТРЕБИ мове да вкарат Б-я във война с безумните си доводи.....

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне