Свързани новини

24.01.2022 17:36

„Безплатните детски градини” ще разорят общините – София и сега доплаща по 1200 лв. на дете на година, а как без родителски такси?

Видян 2245 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Идеята за „безплатни детски градини”, която правителството предвижда с новия бюджет, който тепърва ще се разглежда и ще се гласува, всъщност не е финансово обезпечена. Поради това, тя ще разори и без друго супер затруднените от некомпенсираните цени на електричеството и газа общини.


 


Защо? Защото субсидията – т.нар. нов държавен стандарт за „безплатни детски градини” е 1 125 лв. годишно за дете в ясла и 650 лв. годишно за хлапе в детска градина. При това родителите се освобождават от такси. Звучи чудесно и популистки, не е случайно, че е предложено от партията на Нинова.


 


Само че финансовият министър Василев е човек на сметките и който му ги е правил, доста се е объркал.   
Финансовият заместник – кмет на София Дончо Барбалов дава пример с конкретните числа. В момента, при положение, че родителите плащат такси за ясли и детски градини, Столичната община ДОПЛАЩА за всяко дете.


 


Сумата е в размер на 1200 лв. за хлапетата в ясли и 800 лв. в детски градини.Тоест, предвидената от държавата субсидия ще покрие половината разход. Кой ще покрие другата половина? Ще се наложи да го направят общините, които обаче нямат пари.Как биха могли да го направят? Като вдигнат данъците?


 


Безплатни ли са тогава безплатните детски градини?!


 


Не става ясно също откъде ще се компенсират родителите на неприетите деца, което е друго популистко обещание.


 


Хубаво е, че държавата ще прехвърли на общините и обещаното от нея увеличение с 25% на заплатите на педагогическия персонал.


 


Чудесно е, че е отделила пари и за инвестиции в детски градини, които няма да стигнат и за 10 за цялата страна. Така че и в това ще инвестират общините.


 


В същото време общините не получават нито стотинка за компенсиране на повишените в пъти разходи за електричество и отопление на детските градини и яслите, нито пък държавата смята да приравни тези общински заведения или към битовите потребители, или поне да бъдат поставени на някакъв регулиран, а не на свободния пазар.


 


 


Мария Пенчева


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Мария Габриел и Румен Радев

Ново правителство или избори - става ясно в 12.00 часа

Очаква се да стане ясно дали днес ще има ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.