Свързани новини

24.01.2022 09:23

710 лв. МРЗ, безплатни детски градини, 7,3 млрд.лв нов дълг при 143 млрд. БВП в новия бюджет

Видян 2920 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

От 130 млрд. лв. на 143 млрд. лв. ще скочи брутният вътрешен продукт на България тази година според сметките на новия бюджет. Той се очаква да бъде внесен тази седмица за разглеждане и приемане от парламента, след като днес изтича краткият 3-дневен срок за обсъждането му.



Увеличаването на дълга със 7,3 млрд. лв. до общо 35,5 млрд.лв. или малко под 25% от БВП няма да промени добрите показатели на страната в областта на публичните финанси. Заложеният дефицит е 4,1%, а ръстът, който министърът на финансите очаква да има българската икономика е по-висок – 4,8%.



"Това е бюджет, с който държавата не раздава пари на калпак, не раздава пари в чували, а инвестира", каза вицепремиерът Асен Василев.



В какво ще влага пари? Предвижда се въвеждането на безплатни детски градини от 1 април, което ще струва 85 млн. лв. Продължава се програмата, стартирана от ГЕРБ, за строеж на нови детски градини, като за целта са заложени 70 млн. лв. Повишават се и детските надбавки - от 40 лв. на 50 лв. за едно дете, от 90 лв. на 110 лв. за две деца. Вдига се и лимитът на дохода за получаване на помощта. Обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст се покачва от 650 лв. на 710 лв. от 1 април. Тези мерки са насочени към стимулиране на положителна тенденция в демографията след катастрофалните данни за намаляване на населението с 855 000 души само за 10 години.



Също от 1 април минималната работна заплата ще се повиши от 650 лв. на 710 лв., а учителските заплати ще достигнат 125% от средната работна заплата за страната. В същото време максималният осигурителен доход се вдига плахо – само до 3400 лв. от


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак