Свързани новини

24.01.2022 16:45

Суджукгейт стигна до Върховния съд

Видян 1009 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, станало известно като Суджукгейт стигна до Върховния касационен съд. Долните две инстанции определиха 2-годишна условна присъда на Мартинов, признавайки го за виновен, че е изнудвал бизнесмен да му достави един тон суджук, който уж бил за премиера по онова време Бойко Борисов.


 


Според обвинението бившият депутат от Добрич е изнудвал предприемача Антон Проданов от февруари 2011 г. до февруари 2012 г. и през това време на четири пъти поискал да му доставя по един тон суджук, а веднъж добавил и 60 кг. пастърма и филе Елена. Преди това му искал по-малки количества от 30-40 кг, които Проданов предоставял безвъзмездно за мероприятия на ГЕРБ в Добрич.


 


Първата инстанция обаче го призна за виновен само за една доставка на един тон суджук през ноември 2011 г. Цената на този суджук е 8870 лв. За нея Мартинов казал на Проданов, че е за "високи хора" в ГЕРБ и ако не я изпълни, ще му съсипе бизнеса, защото вече бил вкаран в списъка на бизнесмените, които трябва да дават.


 


Мартинов уверил, че нямало нищо по-лесно от това да изпрати данъчните да му разбият бизнеса и че когато реши, може и да го вкара в ареста. Като втора инстанция Апелативният спецсъд "добави" към вината на подсъдимия и това, че е принудил Проданов да предостави 30 кг телешка пастърма на стойност 407 лв. и 30 кг филе Елена на стойност 230 лв. Долните инстанции отхвърлиха и иска от над 36 хил. лв., предявен срещу Мартинов от Проданов.


 


Върховният съд ще се занимава с делото както по искане на Мартинов, така и по протест на прокуратурата и жалба на Проданов, който е граждански ищец и обвинител в процеса, съобщи преди време ВКС.


 


Мартинов настоява да бъде оправдан, или делото да бъде върнато за ново гледане на спецсъда заради съществени нарушения. Проданов не е доволен, че по част от обвиненията Мартинов е оправдан, настоява да бъде уважен искът му, а подсъдимият да бъде наказан по-строго, включително и с глоба и конфискация.


 


В протеста си прокуратурата твърди, че е нарушен законът и наказанието е явно несправедливо. Затова искат делото да се върне за ново гледане. Пред Апелативния спецсъд прокуратурата пледираше Мартинов да бъде вкаран за 8 години в затвора. Втората инстанция обаче подчерта, че няма доказателства, които да отегчават вината на Мартинов, за да бъде увеличено наказанието му. Освен това са минали 10 години от извършеното престъпление, подсъдимият е с чисто съдебно минало и безукорно поведение в хода на делото.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с предизвикателства

Днес може да се сблъскате с предизвикателства, които