Свързани новини

29.12.2021 09:23

Златев измести Булгаргаз в Лукойл, цените растат за всички ни

Видян 25643 пъти | Коментари 3
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато през пролетта на 2019 г. Валентин Златев беше махнат от ръководството на "Лукойл България", общоприетото тълкувание на тази знакова рокада беше, че отношенията му с руснаците са се развалили, пише Капитал. От днешна гледна точка обаче това не изглежда точно така. Златев е реалният нов посредник, през който руската "Газпром" доставя природен газ на руската "Лукойл Нефтохим" в България.

Вносът, както първо съобщи "Медиапул", ефективно се извършва през дружеството "Енергико трейдинг България", в което Валентин Златев е директор от декември 2020 г. А това означава, че вторият най-голям потребител на природен газ в страната - какъвто е нефтеният завод край Бургас с около 10-12% от годишното потребление - вече няма да бъде клиент на държавната "Булгаргаз". Или с други думи - руснаците завземат съществена част от българския газов пазар, след като вече държат над 90% от вноса на газ и 100% от транзита. Според отчета на рафинерията в ковид година купеният газ е бил за 92 млн. лв., а в предходната по-силна и нормална година - 187.5 млн. лв.

Формално има една последна преча пред плановете на "Енергико трейдинг България" да се установи така сериозно на българския пазар - компанията трябва да получи лиценз за търговия с природен газ (сега такъв не е нужен, но според Закона за енергетиката след 1 октомври 2021 г. става задължителен). Процесът по издаването му върви още от април, а на 29 юли Комисията за енергийно и водно регулиране трябва да вземе окончателното решение по въпроса. Няма причини за отказ, което означава, че доставките на "Газпром" към "Лукойл" с посредничеството на Валентин Златев ще продължат.



Вътрешна сделка или акция срещу България

Намесата на "Енергико трейдинг България" на пазара на природен газ е пряк удар срещу държавната "Булгаргаз", която остава без един от най-големите си клиенти. Като нелепото тук е, че фирмата на Златев няма право да продава под регулираните цени на "Булгаргаз", което означава, че рафинерията няма реална изгода от това, а по-скоро целта е оборотът да се върти само в рамките на руските фирми. Дори има основателни предположения да се смята, че "Енергико трейдинг България" продава на загуба природния газ на "Лукойл", тъй като цената на "Газпром" на българската граница е по-висока от тази на микса на "Булгаргаз", който включва още азерски доставки. Подобна теза излага и самият Златев, видно от протокол от общото събрание на компанията от 31 май 2021 г.
Реклама

Друг проблем за "Булгаргаз" е, че дружеството има дългосрочен договор с "Газпром", по който трябва да купува определени минимални количества и ако не изпълнява това задължение, ще плаща допълнително. При отпадането на "Лукойл" от клиентите този риск става изключително голям, ако не се


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Тихомир Томов 29.12.2021 18:42

    Браво! Така се прави, когато няма Държава. Така елегантно премахна и Мишо Бирата в хотела си !

  • 002 Anonimen 29.12.2021 10:52

    Национализация. Иначе отърване от този мангал Златев и рашките няма.Златев отдавна е за панделата, но няма кой.

  • 001 уродлив мафиот 29.12.2021 10:14

    С откраднатите от държавата и българите милиарди хиената Златев построи купища луксозни хотели по морето и неа пъпа на София, отесня му държавата за влагане на откраднатото и тръгна по света да го влага. До като не се вкара в затвора, поне по край невнасяне на данъци и такси до като управляваше Лукойл този престъпник няма да престане да играе срещу България и българите в името на пачките

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

стрелец

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови култури и идеи

Денят е подходящ за пътувания или изследване на нови