Свързани новини

22.12.2021 14:09

България е против войски на НАТО на своя територия: Der Spiegel цитира Стефан Янев

Видян 1595 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Според българското правителство движението на руските войски по границата с Украйна засега не е причина за разполагане на войници от НАТО в югоизточните държави от ЕС, констатира германското издание.

Русия очевидно продължава да трупа войски край границата с Украйна, а НАТО обсъжда евентуално присъствие в България. Но министърът на отбраната Стефан Янев не вижда причина за това.

Това пише германското издание Der Spiegel, като се позовава на изявление на бившия служебен премиер Янев, публикувано във Фейсбук.

Според българското правителство движението на руските войски по границата с Украйна засега не е причина за разполагане на войници от НАТО в югоизточните държави от ЕС, констатира изданието.

Янев написа във Фейсбук във вторник, че няма необходими обстоятелства, които да оправдаят решението за разполагане на войски на НАТО на българска територия.


Според констатациите на НАТО Русия междувременно продължава придвижването на войските си към границата с Украйна. „На този етап няма причини да се разглеждат наблюдаваните процеси като пряка заплаха за (Северноатлантическия) алианс и релевантната зона за сигурност“,пише Янев по този повод.


Дискусии в НАТО
 

Бившият генерал и бивш секретар по сигурността на българския държавен глава Румен Радев признава, че в момента НАТО коментира различни варианти за отговор - включително разполагането на допълнителни войски в България и Румъния. Подобно решение не би било в интерес нито на Алианса, нито на България, пише Янев.


По исторически и културни причини по-голямата част от българското население се счита за приятелско настроено към Русия, припомня Der Spiegel.

 

Струпването на руски войски на границата с Украйна предизвика безпокойство на Запад. Москва категорично отхвърля твърденията, че подготвя инвазия.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

везни

Спонтанно предложение от ваша страна да направите услуга

Спонтанно предложение от ваша страна да направите