Свързани новини

20.12.2021 18:02

Бундесбанк: Германската икономика може да се свие през последното тримесечие заради новата Covid вълна

Видян 1505 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Германската икономика вероятно ще преживее "подновено свиване" през последното тримесечие на 2021 г., както и през първото тримесечие на 2022 г., тъй като възраждащите се коронавирусни инфекции предизвикват нови ограничения и задържат купувачите у дома, съобщи в понеделник Бундесбанк в редовния си месечен доклад, предаде БНР.


"Както стоят нещата към днешна дата, БВП може леко да спадне. Това се дължи главно на факта, че мерките за ограничаване на коронавируса бяха затегнати отново в резултат на четвъртата вълна на пандемията", се казва в доклада на немската централна банка.


Дейността в някои сектори на услугите е "значително затруднена", отбеляза Бундесбанк. Въпреки че ударът върху продажбите трябва да бъде по-малък от преди година, тъй като настоящите ограничения са по-малко строги и обхващат сравнително кратък период от време, постоянното свиване на доставките добавя допълнителни натоварвания.


Централната банка на Германия също така посочи, че бизнес доверието се понижило през декември за шести пореден месец, като се влошиха показателите за текущите условия и за очакванията.


Миналата седмица Бундесбанк понижи прогнозите си за икономически растеж в Германия за тази и следващата година, предупреждавайки за спад през зимата.


Бундесбанк също така прогнозира, че икономиката ще ускори темпа на растеж през второто тримесечие на 2022 г., като се очаква частното потребление и износът да допринесат най-много за възходящата тенденция. Банката очаква по това време частните разходи да се повишат "значително" и смята, че проблемите с ограничените доставки ще намерят решение до края на 2022 г.


Същевременно Бундесбанк повиши прогнозите си за инфлация и призова ЕЦБ да бъде бдителна по отношение на възходящите инфлационни рискове.


Централната банка очаква годишното увеличение на потребителските цени в Германия да остане над 4% през следващите месеци, позовавайки се на рязко увеличение на цените на природния газ, което вероятно ще достигне до потребителите в началото на 2022 година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни